4 alimente care îţi pot agrava răceala sau gripa într-o oră

on . . Accesări: 2758

 

 

 

Aflându-ne în sezonul rece, riscul de a lua o răceală sau a face gripă este încă destul de ridicat, de aceea este bine să vă feriți de patru alimente care pot înrăutăți starea de sănătate, dacă deja ești răcit. 

Băuturi carbogazoase, sucuri şi alte alimente cu un conţinut ridicat de zahăr

Este adevărat că sucul de portocale îţi oferă o doză bogată de vitamina C, dar variantele din comerţ conţin cantităţi mari de zahăr care cauzează inflamaţii în organism şi slăbesc capacitatea celulelor albe de a lupta împotriva infecţiilor.

Nu ar trebui să te surprindă faptul că acelaşi avertisment este valabil şi pentru alimente cu un conţinut ridicat de zahăr: prăjituri, bomboane, cereale şi cam toate dulciurile la care te gândeşti să le mânânci atunci când eşti bolnav.

O alternativă mai bună pentru tine este ceaiul de ghimbir sau apa caldă cu lămâie, turmeric, scorţişoară şi miere de albine. Dacă simţi nevoia unei gustări dulci optează pentru un fruct proaspăt sau popcorn. Şi după ce te vei simţi mai bine în câteva zile, te vei bucura că nu ai ales punga de caramele!

Lactate

În ciuda anumitor păreri, laptele, iaurtul şi produsele lactate nu influenţează  producţia de mucus în organism. Cu toate acestea, în cazul anumitor persoane, lactatele ar putea face mucusul deja existent mai gros şi mai dur. Aşa că, dacă observi că lactatele au un efect dăunător asupra mucusului, ar fi fine să limitezi consumul de lactate sau să renunţaţi la ele pentru o perioadă.

În cazul în care nu observi schimbări, este bine de ştiut că produsele lactate sunt o sursă excelentă de proteine şi vitamina D care pot ajuta organismul să lupte împotriva infecţiilor. În plus, iaurtul conţine probiotice, un element important în echilibrarea bacteriilor din stomac.

Alcool

Dacă mai exista o urmă de speranţă că nu ar trebui să renunţi complet la alcool atunci când eşti răcit, îţi vom spulbera visele. Asemeni zahărului, alcoolul cauzează inflamaţii care slăbesc celulele albe, devenind mult mai dificil pentru organism să se regerenereze.

Mai mult, un pahar sau două de alcool îţi va deshidrata puternic organismul, fapt ce poate duce la creşterea rapidă a nivelului de alcool din sânge. Aşa că, dacă nu vrei să te trezeşti a doua zi cu febră şi mahmur, renunţă la consumul de alcool până nu te refaci 100%.

Carbohidraţi rafinaţi

Păinea prăjită şi biscuiţi sunt consideraţi de multă lume gustări clasice pentru zilele în care suntem bolnavi. Dar, în afară de faptul că îţi amintesc de micul dejun pe care ţi-l pregătea mama când erai bolnv, nu îţi fac deloc bine. Carbohidraţii rafinaţi se transformă rapid în zahăr şi duc la o creştere a nivelului de glucoză în sânge, ca şi în cazul sucurilor, băuturilor carbogazoase şi altor alimente cu un conţinut ridicat de zahăr.

Dacă vrei neapărat să mânânci pâine prăjită cu unt când eşti răcit, alege pâinea de secară sau din cereale integrale.

Sursa: csid.ro

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!