OMS: Bolile cauzate de poluarea atmosferică din Europa provoacă anual cheltuieli de 1,6 trilioane de dolari

on . . Accesări: 2146

 

 

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a informat că aproximativ 600.000 de persoane din 53 de ţări din Europa au murit prematur în 2010 din cauza poluării atmosferice, în special cu microparticule din gazele de ardere din industrie, de la vehicule sau combustibili folosiţi în gospodării. 

Decesele premature şi îmbolnăvirile cauzate de poluarea aerului (în interiorul şi exteriorul clădirilor) au costat statele europene 1,6 trilioane de dolari în 2010, ceea ce reprezintă o zecime din Produsul Intern Brut al Uniuni Europene din 2013, susţine Biroul pentru Europa al OMS, în primul său studiu realizat pentru această regiune a globului. 

 

Cele mai grave efecte în plan economic s-au înregistrat în Europa de Est, pe primul loc în acest nedorit clasament fiind Georgia, unde costurile legate de decesele premature relaţionate cu poluare atmosferică au reprezentat 35 % din PIB, în 2010, potrivit OMS. În Serbia, Bulgaria, Ucraina şi Kârgâzstan aceste cheltuieli reprezintă între o treime şi un sfert din PIB. Pentru România, OMS avansează cifra de 18,8 % din PIB-ul anului 2010.  

Cele mai frecvente boli cauzate de poluarea atmosferică sunt cele de inimă şi plămâni, accidente vasculare şi cancer pulmonar

Poluarea si bolile de inimă

'Datele pe care le avem dau suficiente motive factorilor de decizie guvernamentali pentru a acţiona', a susţinut şeful Biroului OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab. 

Nouă din zece europeni sunt expuşi unei concentraţii de microparticule în aerul atmosferic mai mari decât normele indicate de OMS, iar poluarea aerului din locuinţe este şi ea o problemă, mai ales în ţările mai sărace.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!