Harghita: Aproximativ 41.000 de carduri activate; furnizorii de servicii medicale sunt pregătiţi pentru noul sistem

on . . Accesări: 2580

 

 

 

În judeţul Harghita au fost activate aproximativ 41.000 de carduri de sănătate din totalul de aproximativ 200.000 distribuite, furnizorii de servicii medicale fiind pregătiţi pentru implementarea noului sistem, care devine funcţional începând cu 1 mai. 

Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita, Duda Tihamer, a declarat pentru AGERPRES că până în prezent au fost activate aproximativ 41.000 de carduri, număr acceptabil ţinând cont că mulţi dintre harghiteni nu au ajuns la un medic sau un alt furnizor de servicii medicale în ultima perioadă. 

 

"Consider că este cifră acceptabilă, având în vedere că toate cardurile vor fi activate la prima prezentare la un furnizor de servicii medicale şi foarte mulţi oameni, în perioada care a trecut, nu au ajuns la un astfel de furnizor. Deci, cardurile acestora vor fi activate în momentul în care vor ajunge să beneficieze de un serviciu care se decontează în cadrul sistemului", a explicat Duda Tihamer. 

El a subliniat că toţi furnizorii de servicii medicale din judeţ şi-au achiziţionat cititoare de carduri şi sunt pregătiţi pentru noul sistem, care devine funcţional în câteva zile. Duda Tihamer a făcut apel la cetăţeni să poarte permanent cardul de sănătate cu ei, la fel ca şi buletinul, întrucât în lipsa acestuia nu vor putea beneficia de servicii medicale decontate.  

"Toate unităţile şi toţi furnizorii au cititoare de carduri, acestea sunt funcţionale, iar eventualele disfuncţionalităţi sunt în curs de evaluare şi de eliminare în perioada şi zilele care urmează. Începând cu data de 1 mai (toţi cetăţenii - n.r.) trebuie să aibă cardul de sănătate asupra lor, la fel ca şi buletinul, pentru că fără el nu vor putea beneficia de niciun serviciu decontat în cadrul sistemului de asigurări de sănătate", a declarat Duda Tihamer. 

Potrivit datelor statistice, în Harghita au sosit aproximativ 204.000 de carduri dintre care Poşta Română a returnat CJAS circa 5.400. Dintre acestea, până în prezent au fost ridicate de la sediul CJAS Harghita, personal sau de apropiaţi ai beneficiarului, 912 carduri, în vreme ce 830 de carduri au ajuns la destinatari prin intermediul a 45 de medici de familie, care au fost de acord să le distribuie pacienţilor lor. Doar două persoane din Harghita au refuzat cardul de sănătate, acestea putând fi ridicate oricând de la sediul CJAS, dacă asiguraţii se răzgândesc.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!