Acad. Constantin Popa: Aterotromboza - principalul factor cauzal al bolilor cardiovasculare

on . . Accesări: 2900

 

 

 

 

 

 

 

Academicianul Constantin Popa a declarat în cadrul Conferinţei anuale de aterotromboză, aflată la ediţia a XV-a, că aterotromboza este principalul factor cauzal al bolilor cardiovasculare. 

"Aterotromoboza o avem toţi. La unii se dezvoltă iar la alţii nu se dezvoltă. Pentru ca să producă efecte în sistemul circulator trebuie să apară alţi factori de risc ca hipertensiunea arterială, obezitatea, fumatul, alcoolul, contraceptivele orale, lipsa de efort fizic şi carenţele alimentare. Aceştia sunt factori care fac ca aterotromoboza să se exprime ca boală", a afirmat profesorul doctor. 

 

Potrivit lui Popa, aterotromboza se exprimă prin stenoze şi ocluzii arteriale, coronare, la carotide, dar şi la membrele inferioare prin artrite. 

"Artritele înseamnă îngustări de vase formate progresiv prin tromburi care se lipesc de perete şi rămân acolo blocaţi şi se implantează în perete. Există infarcturi mezenterice, artera mezenterică se obstruează şi se comportă ca un abdomen acut. Pacientul trebuie operat imediat pentru că după şase ore degeaba îl operezi pentru că deja s-a produs necroză de mezenter şi nu mai poţi recupera porţiunea", a mai spus academicianul.

El a susţinut că populaţia ar trebui informată cu privire la factorii de risc. 

Conferinţa anuală de aterotromboză este organizată de Societatea Română de Cardiologie, Asociaţia Naţională Română de Stroke şi Academia de Ştiinţe Medicale.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

 

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!