Monica Dragomir (IOB): Cea mai mare problemă în sistemul de oncologie pediatrică, lipsa medicilor

on . . Accesări: 1843

 

 

 

Cea mai mare problemă cu care se confruntă sistemul de oncologie pediatrică este lipsa personalului, în prezent fiind nevoie de aproximativ 30 de medici pentru această specializare, a declarat şeful secţiei de oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic Bucureşti, conf. dr. Monica Dragomir. 

"Cea mai mare problemă pe care o avem în sistemul de oncologie pediatrică este legată de doctori şi asistente.

Aceasta nu s-a rezolvat încă. Nu ştiu cum şi când. Încercăm să atragem atenţia tuturor factorilor de decizie. (...) În acest moment, aceasta este cea mai mare problemă, nu există medici", a arătat Monica Dragomir. 

Ea a precizat că supra-specializarea de oncologie pediatrică există, însă nimeni nu se înscrie, indicând că la anunţul publicat pe site-ul Centrului de perfecţionare nu a răspuns nimeni, motivul fiind acela că timp de doi ani medicii se specializează fiind "scoşi din producţie". 

"Nu vrea nimeni să facă supra-specializarea de oncologie pediatrică. (...) Nu există nicio soluţie ca aceşti oameni să fie şi finanţaţi. Rămâne să găsim o soluţie de compromis pentru ca în ultimii doi ani de rezidenţiat să existe o subvenţie", a spus Monica Dragomir. 

Ea a precizat că în prezent ar fi nevoie de cel puţin 30 de medici în specializarea onco-pediatrie. 

15.000 de copii cu cancer

"Ca o noutate, în urma întâlnirii de astăzi, avem din partea Ministerului Sănătăţii promisiunea că există un program legat de registrele de cancer în care vom putea fi incluşi şi că se vor găsi soluţii de finanţare a Registrului naţional de cancer pentru copii, ceea ce este o veste extraordinară", a mai spus medicul, care a participat cea de a 27-a Conferinţă Naţională de Hematologie şi Oncologie Pediatrică care se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti. 

Ea a arătat că în ceea ce priveşte leucemiile acute supravieţuirea este mai mică cu 5% în România faţă de restul Europei, iar în limfoame Hodgkin sau non-Hodgkin nu există niciun fel de diferenţă de supravieţuire, menţionând că aceste trei categorii de boli reprezintă 30% din cancerele la copii. 

Copii care au învins cancerul

Referitor la radioterapia cu sedare pentru copii, ea a menţionat că nu încă nu există certitudini, dar că există susţinerea Ministerului Sănătăţii şi a CNAS în acest caz. 

"Din punct de vedere al asistenţei medicale, putem oferi un standard corect de asistenţă oncologică, putem face ceea ce se face în centrele de referinţă din Europa, dificil. Sper să ni se uşureze sarcinile prin ajutorul dat de Casa de Asigurări. Domnul preşedinte Ciurchea ne-a asigurat că se va rezolva şi problema compensării sedării pentru investigaţiile RMN, CT la copii mici care se fac în alte instituţii decât în instituţia care nu are RMN. Institutul Oncologic Bucureşti nu are RMN, avem promisiunea că va avea, dar până atunci apelăm la centrele în contact cu casele de asigurări", a spus Dragomir.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!