Gabriela Alexandrescu (Salvaţi Copiii): La fiecare 5 ore, în România moare un copil sub un an

on . . Accesări: 1311

 

 

 

Preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că România ocupă primul loc în UE în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, cu 8,5 la mia de nou-născuţi, ceea ce înseamnă că la fiecare 5 ore în România moare un copil cu vârsta sub un an.  

Ea a spus că, potrivit studiilor, trei sferturi dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dotarea maternităţilor cu echipamente profesionale, inclusiv incubatoare pentru prematuri. De altfel, directorul executiv al ONG-ului a vorbit despre rezultatele campaniei de reducere a mortalităţii infantile, realizată de Salvaţi Copiii.

 

Astfel, potrivit documentelor prezentate, între 2010 şi 2014 Salvaţi Copiii a investit 4.800.000 de lei şi a reuşit să ofere sprijin pentru 12.500 de mame, gravide şi copii din 31 de comunităţi defavorizate şi a dotat 54 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi. Cu ajutorul acestor echipamente au fost salvaţi peste 10.000 de copii din 42 de oraşe din România, a adăugat Alexandrescu. 

La rândul său, Alexandru Rafila, consilier personal al ministrului Sănătăţii, a adăugat că problema mortalităţii infantile în România nu este generată de "o cifră seacă", ci de faptul că "grosul acestei mortalităţi infantile este localizat în comunităţile care sunt greu de atins, în care nivelul sărăciei este extrem de ridicat". "Lipsa de informare şi lipsa de acces la serviciile de sănătate este cea care generează grosul acestei situaţii cu care ne întâlnim în ţara noastră", a adăugat Rafila. 

În acest sens, Rafila a subliniat necesitatea unui parteneriat pe termen lung pentru rezolvarea problemelor de acest gen, dar şi a creării unei reţele de servicii medicale în întreaga ţară. De asemenea, el a vorbit şi despre necesitatea investiţiei în "resursa umană" a sistemului sanitar. "Degeaba investim în echipamente dacă nu avem o resursă umană pregătită şi dornică să lucreze în România", a adăugat el.

Preşedintele executiv Salvaţi Copiii a declarat că şi în 2015 organizaţia pe care o conduce continuă campania de dotare a spitalelor cu echipamente potrivite, în special pentru copii născuţi prematur, pe listă aflându-se 15 maternităţi din judeţe precum Argeş, Constanţa, Dolj, Vaslui. 

Creştere îngrijorătoare în lume a deceselor la nou-născuţi

Prima donaţie Salvaţi Copiii din acest an a revenit Spitalului Filantropia din Capitală - un incubator Giraffe Omnibed 1, în valoare de 25.000 de euro. Medicul Mihaela Demetrian, şefă a secţiei de neonatologie, a declarat că acest incubator este unul dintre cele mai performante, care creează pentru copilul născut prematur "un mediu care se apropie cel mai mult de uterul matern". "Este un incubator pe care ni l-am dorit foarte mult", a declarat medicul. 

Donaţia a fost făcută în parteneriat cu Libris.ro, un site prin intermediul căruia pasionaţii de lectură pot cumpăra cărţi, dar pot şi dona pentru a susţine cauza Salvaţi Copiii.  

De altfel, Gabriela Alexandrescu a declarat că începând de miercuri cei care doresc să doneze pentru această campanie o pot face şi trimiţând un SMS la numărul 8844. Valoarea donaţiei prin SMS este de 2 euro.

La conferinţa de marţi au mai participat managerul Spitalului Filantropia, Gheorghe Peltecu, Amalia Năstase - Ambasador al campaniei de reducere a mortalităţii infantile-Salvaţi Copiii.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!