Preşedintele Societăţii de Microbiologie: Izbucnirea unor epidemii, posibilă din cauza scăderii acoperirii vaccinale

on . . Accesări: 1440

 

 

 

Există riscul unei epidemii, din cauza faptului că acoperirea vaccinală a scăzut, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila.

"Acoperirea vaccinală a scăzut, riscul de apariţie a unor boli pe care nu le-am mai văzut de mulţi ani şi, mai mult, riscul transmiterii lor în colectivitate, izbucnirea unor focare epidemice sau chiar epidemii sunt posibile", a spus Rafila, în contextul unei conferinţe în domeniul vaccinologiei. 

 

La rândul său, reprezentantul OMS în România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Victor Olsavszky, a afirmat că scăderea acoperirii vaccinale duce la posibilitatea apariţiei unor epidemii, aşa cum au fost cele de rujeolă şi rubeolă.

"România s-a aflat pe un loc foarte bun. Din păcate, dacă în urmă cu zece ani România avea tradiţional o acoperire de peste 95%, acum pe anumite vaccinuri acoperirea a scăzut, în anumite judeţe chiar am văzut procente îngrijorătoare de 68%, 72%, în medie este cam pe la 90%, 88% pe anumite vaccinuri, la cele care sunt administrate la naştere sau în prima parte a copilăriei acoperirea este mai bună, în schimb, în privinţa celor administrate mai târziu am constatat o scădere", a declarat Olsavszky.

Potrivit acestuia, în prezent, la nivel mondial OMS a anunţat două urgenţe majore de sănătate publică - prima legată de Ebola şi a doua referitor la poliomielită.

"Eram pe cale de a eradica poliomielita, dar din cauza existenţei unor zone de conflict armat în lume, precum Nigeria, Pakistan, Afganistan, acolo normal că vaccinarea în general a scăzut şi încă mai găsim cazuri de poliomielită", a spus Victor Olsavszky. 

El a subliniat că pentru OMS poliomielita reprezintă o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial.

Potrivit Societăţii Române de Microbiologie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%. Cu toate acestea, ţara noastră înregistrează sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.

Într-un context mondial îngrijorător, de reemergenţă a unora dintre bolile prevenibile prin vaccinare, este extrem de important ca populaţia să fie informată corect privind imunizarea prin vaccinare din surse credibile şi avizate.

Conform datelor Centrului Naţional de Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile (2014) despre acoperirea vaccinală la vârsta de 12 luni a copiilor născuţi în iulie 2013, acoperirea vaccinală este sub ţinta recomandată de OMS. Astfel, rata medie de acoperire vaccinală este de 69,4% pentru vaccinul DTP4 (patru doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi pertusis), în timp ce procentul de acoperire pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei şi oreionului este de 75,4% iar pentru hepatita B este de 91,3%. Faţă de copiii născuţi în iulie 2012 acoperirea vaccinală a scăzut cu procente importante, spre exemplu, rata a scăzut cu 4% în cazul vaccinului împotriva hepatitei B.

Aceleaşi date arată că 30,3% dintre aceşti copii au fost depistaţi ca fiind incomplet vaccinaţi în raport cu vârsta, în creştere faţă de anul precedent, când proporţia era de 26%. Neprezentarea continuă să rămână principalul motiv al vaccinării necorespunzătoare în raport cu vârsta. Contraindicaţiile medicale ocupă al doilea loc în clasamentul motivelor vaccinării necorespunzătoare vârstei, urmate de disfuncţionalităţi în furnizarea vaccinului, în creştere marcantă faţă de anul precedent.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!