Bănicioiu: Legea veniturilor personalului medical, una dintre priorităţile anului 2015

on . . Accesări: 1596

 

 

 

Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat în cadrul atelierrului "Sănătatea ta - prioritatea noastră!" că un dintre priorităţile acestui an este proiectul de lege privind veniturile personalului medicale, ce le va permite medicilor să utilizeze infrastructura spitalelor publice contra-cost. 

"Principiile care stau la baza proiectului sunt: consolidarea statutului spitalelor publice (nu este pus în pericol statutul spitalelor publice, dimpotrivă, prin măsurile promovate se oferă posibilitatea dezvoltării acestora şi eficientizării manageriale), asigurarea condiţiilor legale pentru creşterea veniturilor personalului medical în funcţie de excelenţă şi competenţă.

Modelul este unul european. Acum este momentul. Nu cred că mai trebuie prelungită aşteptarea. Contribuabilii vor putea dirija procentajul din impozitul pe venit prevăzut de lege şi către spitale, în vederea creşterii venitului personalului medical. Se elimină plăţile informale. Se aduce totul la lumină", a susţinut demnitarul.

Potrivit ministrului, alt proiect important pentru sistemul medical românesc care se va derula de la 1 mai este cardul de sănătate, care va permite controlul fondurilor, reducerea fraudelor, cu beneficiu direct şi pentru pacienţi.

De asemenea, Legea malpraxisului va permite soluţionarea, dar şi responsabilizarea medicilor, a spus el. 

"Va fi lansat programul naţional de radioterapie şi vor fi construite între 3 şi 5 unităţi noi în ţară cu sprijinul Băncii Mondiale. Va începe pentru prima dată după 1989 construcţia a trei spitale regionale la Iaşi, Craiova şi Cluj", a afirmat demnitarul.

Alte proiecte din funduri europene sau parţial cu finanţare europeană pe care Ministerul Sănătăţii le are în vedere sunt crearea unui Centru Naţional de Stroke, dotarea a 70 de maternităţi cu aparate necesare screeningului auditiv şi instruirea personalului medical din 150 de maternităţi - sunt 70 de maternităţi implicate în 2015 iar instruirea se va face în toate cele 173 de maternităţi în 2016. 

Totodată, MS are în vedere şi instruirea personalului implicat în cazurile de oncologie pediatrică, achiziţia şi instruirea personalului pentru ecografie articulaţii din domeniul neonatologic. 

"În ceea ce priveşte proiectul de cardiologie pediatrică, se are în vedere achiziţia unui număr de 17 de angiografe. De asemenea, dezvoltarea radioterapiei prin finanţare cu Banca Mondială şi cu sprijinul Comisiei Europene pe partea de instruire de personal", a spus ministrul Sănătăţii.

Printre realizările Ministerului Sănătăţii din anul 2014, Bănicioiu a enumerat reluarea plăţii burselor pentru rezidenţi, majorarea salariilor cu până la 100 de lei pentru tot sistemul medical, deblocarea a 3.500 de posturi din sistem.

"România este pe primul loc la creşterea procedurilor de transplant şi la numărul de donatori din Europa", a spus Nicolae Bănicioiu, care a amintit şi de redeschiderea a 26 de spitale (printre care Bicaz, Târgu Frumos, Urlaţi, Buftea) din cele 69 închise de Guvernul Boc. 

Demnitarul a menţionat şi actualizarea listei cu 40 de noi medicamente după 7 ani, medicamente inovatoare pentru forme grave ale unor boli, pentru diabet, HIV, cancer. 

"A fost lansat şi programul de acţiuni prioritare pentru pacientul critic. Astfel, dacă în 2009 România se situa pe ultimele două locuri în Europa la prevenirea mortalităţii intraspitaliceşti prin boli cardiace, în prezent, prin introducerea acestor programe, ne plasăm undeva la mijlocul clasamentului, iar în centrele de excelenţă în Infarct Miocardic Acut în partea superioară a acestuia", a declarat ministrul Bănicioiu.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!