Organizaţiile de pacienţi cer măsuri urgente pentru stoparea exportului paralel de medicamente

on . . Accesări: 906

 

 

 

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a solicitat marţi, 24 februarie, Ministerului Sănătăţii să ia măsuri urgente pentru a stopa exportul paralel de medicamente. 

"COPAC a luat act cu îngrijorare de creşterea numărului de pacienţi din România care nu au acces la tratamentele necesare din cauza exportului paralel. COPAC solicită Ministerului Sănătăţii şi Guvernului măsuri urgente care să garanteze că pacienţii din România au acces la medicamentele necesare, stopând exportul paralel şi asigurând existenţa acestora şi pe piaţa românească", a transmis COPAC într-un comunicat. 

 

Potrivit sursei citate, majoritatea programelor naţionale de sănătate au probleme cu asigurarea tratamentului pentru pacienţi din cauza faptului că distribuitorii nu onorează comenzile.

COPAC susţine că situaţia este generată printre altele de faptul că România practică cel mai mic preţ din Europa, ceea ce face ca interese comerciale "imorale şi ilegale" să facă atractivă vânzarea medicamentelor produse pentru România în alte ţări, pe bani mai mulţi şi cu plata în avans.

Reprezentanţii COPAC afirmă că, în contextul în care Ministerul Sănătăţii ia în discuţie alte scăderi de preţuri ale medicamentelor în România, este "imperios necesar" ca să implementeze mecanisme de protecţie care să garanteze că medicamentele produse pentru România ajung la pacienţii din România. 

"Deşi ar trebui să nu ne pese de politica de preţ pentru medicamente practicată de autorităţile responsabile, acest lucru ne afectează foarte mult ca şi pacienţi. Sunt multe situaţii în care pacienţii nu au acces la tratament din cauza exportului paralel. Vă dau un singur exemplu: pacienţii cu HIV sunt foarte afectaţi în ultimul timp, au întreruperi de tratament din această cauză, pentru că distribuitorii nu onorează comenzile. Dacă România doreşte, aşa cum este normal să aibă, cel mai mic preţ la medicamente, trebuie să se asigure că pacienţii români au acces sigur la medicamentele necesare. Dacă ministerul şi Guvernul nu intervin în direcţia stopării exportului paralel, degeaba vom avea preţuri mai mici, pentru că nu vom avea ce cumpăra", a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC, potrivit comunicatului de presă.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!