Institutul 'Victor Babeş': Proiectele derulate în ultimii ani au condus la rezultate ştiinţifice de top

on . . Accesări: 1604

 

 

 

Reprezentanţii Institutului Naţional de Patologie "Victor Babeş" susţin că proiectele derulate în ultimii ani de cercetătorii instituţiei au condus la rezultate ştiinţifice medicale de top care vin în sprijinul pacienţilor cu diferite afecţiuni printr-o eficienţă sporită în diagnosticarea acestora. 

Potrivit sursei citate, analizele hematologice, imunologice, genetice sau de cele legate de biochimie, anatomie patologică, radiobiologie, microbiologie, patologie ultrastructurală sau moleculară, realizate la Institutul Naţional de Patologie 'Victor Babeş' sunt comparabile cu cele obţinute în cele mai renumite laboratoare medicale ale lumii.

 

"Pentru a putea trata cât mai eficient o afecţiune, indiferent de gravitatea ei, dar şi de valoarea medicului clinician, este imperios necesar să avem un diagnostic precis, iar acest lucru se putea obţine până nu demult, pentru pacienţii români, în laboratoare de prestigiu din străinătate. Mai nou, aceste analize de top se pot realiza într-un timp extrem de scurt şi în laboratoarele Institutului nostru, ceea ce ne dă un plus important în ceea ce priveşte speranţa de viaţă a pacienţilor români", a afirmat directorul general al Institutului Naţional de Patologie 'Victor Babeş', acad. Laurenţiu M. Popescu, potrivit comunicatului de presă.

Astfel, prin proiectul "Implementarea testărilor moleculare tisulare pentru cancer în România", a crescut "radical" eficienţa în diagnosticarea bolnavilor de cancer - în special a celor afectaţi de cancer pulmonar şi colorectal - prin analizarea genei BRAF implicată în multiple tumori maligne (melanom malign, carcinom de colon, carcinom tiroidian etc). 

Proiectul include mai multe metode de diagnostic personalizat care permit nu numai o precizare mai exactă a evoluţiei tumorilor, dar şi tipul de tratament optim pentru fiecare tip de tumoră. Pentru toate aceste testări sunt necesare blocuri de parafină, buletinul histopatologic aferent şi informaţii clinice relevante, iar durata de lucru este de 5-10 zile lucrătoare.

Pe lângă aceste testări, în cadrul INCD 'Victor Babeş" se efectuează numeroase alte teste cu utilitate atât în stabilirea unui diagnostic precis, cât şi în stabilirea conduitei terapeutice. Printre acestea se numără testele de hematologie (hemoleucogramă completă, VSH, examen frotiu sanguin, teste de coagulare), cele de biochimie (acid uric, transaminaze, bilirubină, calciu, colesterol, creatinină, electroforeza proteinelor serice, fosfatază alcalină, glicemie, etc.) şi markeri tumorali (în cancer de sân, cancer de aparat digestiv, cancer genital, cancer de piele etc). 

De asemenea, la INCD "Victor Babeş", pe segmentul imunologie se realizează teste tumorale şi celulare, pe cel al anatomiei patologice se efectuează teste histopatologice, teste cu coloraţii speciale, imunohistochimie, hibridizare în situ, iar pe segmentul genetică, teste pentru cariotip (în leucemii şi sindrom mielodisplazic) şi hibridizare în situ (în domeniile hemato-oncologie şi neuropsihiatrie pediatrică).

Proiectele derulate în ultimii ani sau aflate în derulare la Institutul Naţional de Patologie "Victor Babeş" din Bucureşti însumează aproximativ 21,2 milioane de euro.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!