Codrin Scutaru: Concediul medical şi alte tipuri de concedii nu vor mai afecta durata concediului de odihnă

on . . Accesări: 682

 

 

 

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Codrin Scutaru, a declarat că începând de săptămâna viitoare, ca urmare a modificării prevederilor Codului muncii refereritoare la concediul de odihnă al salariaţilor, intrat în vigoare în data de 25 ianuarie 2015.

'Începând de săptămâna viitoare, prevederile Codului muncii referitoare la concediul de odihnă al salariaţilor vor fi modificate. Concediul medical şi alte tipuri de concedii nu vor mai afecta durata concediului de odihnă, ca până în prezent.

Spre exemplu, dacă o persoană avea dreptul la 21 de zile de concediu de odihnă pe an şi stă 2 luni în concediu medical, nu i se vor tăia 3 zile de concediu de odihnă. Va putea să meargă şi în concediul de odihnă pe durata celor 21 de zile. O a doua modificare a Codului muncii se referă la perioada de report. Până acum, puteai să îţi iei concediu de odihnă neefectuat pe parcursul următorului an calendaristic. De acum înainte, îţi vei putea lua acest concediu de odihnă în următorul an şi jumătate, existând şanse mai mici să îţi pierzi zilele libere neefectuate', a afirmat Codrin Scutaru.

Potrivit acestuia, legislaţia română a luat act de hotărârea preliminară pronunţată de Curtea Europeană de Justiţie (CJUE) privind interpretarea dispoziţiilor art. 7 din Directiva 2003/ 88/ CE, care a decis că salariatul nu-şi pierde dreptul la concediul de odihnă chiar dacă s-a aflat în concediu medical un an calendaristic întreg. 

'Această schimbare legislativă este rezultatul bunei cooperări între Guvern şi Parlament pe această temă şi reflectă un drept suplimentar pentru salariaţi. Cred că este un pas suplimentar pentru reconcilierea vieţii profesionale cu cea personală şi de familie. Salariatul este în primul rând om şi are dreptul la propria viaţă personală, care presupune şi concedii medicale, îngrijirea copilului bolnav sau alte tipuri de situaţii în care nu poate munci. Concediul de odihnă este un drept intangibil care e menit a da fiecăruia dintre noi dreptul de a ne odihni, de a ne bucura de viaţa personală, lucruri care ne fac mai productivi în cele din urmă la serviciu', a precizat secretarul de stat. 

Legea nr. 12/ 2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/ 2003 - Codul muncii a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 22 ianuarie 2015 şi va intra în vigoare duminică, 25 ianuarie

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!