Bistriţa-Năsăud: Cancerul de sân, principala cauză de deces la femeile din judeţ diagnosticate cu această maladie

on . . Accesări: 1834

 

 

 

Potrivit unui studiu realizat de trei asociaţii din domeniul sănătăţii din judeţul Bistriţa-Năsăud, cancerul de sân este principala cauză de deces în rândul femeilor din acest judeţ, diagnosticate cu această maladie.

Proiectul "Împreună pentru sănătatea sânului" a fost derulat în ultimii doi ani de către Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, Asociaţia "Clubul Amazoanelor Bistriţene" şi Crucea Roşie Română - filiala Mureş şi a fost co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană Extinsă, în valoare de 242.400 franci elveţieni.

 

În cadrul acestui studiu au fost intervievate 102 femei din judeţ, iar din rândul echipei au mai făcut parte reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Primăriei municipiului Bistriţa.

Datele statistice arată că una din zece femei din judeţ, diagnosticate cu cancer, suferă de cancer de sân, incidenţa acestei boli fiind mai mare în mediul rural.

Potrivit evidenţelor DSP Bistriţa-Năsăud, în anul 2008 se înregistrau 688 noi cazuri de cancer în judeţ, din care 425 în mediul rural, iar 77 dintre acestea erau de cancer de sân (37 descoperite în stadii curabile). În anul 2012, însă, numărul cazurilor noi de cancer urcase la 730, dintre care 74 de sân (29 în stadii curabile).

Datele diferă, însă, faţă de Registrul Regional de Cancer din regiunea Nord-Vest, în care sunt raportate 808 noi cazuri de cancer în anul 2008, dintre care 85 de cancer de sân. În ceea ce priveşte mortalitatea, în acel an au fost înregistrate, la nivelul judeţului, 568 de decese din cancer, dintre care 242 la femei. Dintre femeile care au murit, 43 aveau cancer de sân.

La nivelul judeţului, femeile care doresc să facă o mamografie au la dispoziţie doar două unităţi medicale, ambele situate în municipiul Bistriţa, una fiind Spitalul de Urgenţă Judeţean, iar a doua, o clinică privată. Ecografiile pot fi realizate, de asemenea, doar la respectiva clinică privată şi la un cabinet medical individual.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!