Consumul de pizza pe post de gustare de către copii suplimentează caloriile, grăsimile saturate şi sarea

on . . Accesări: 721

 

 

 

Potrivit datelor colectate în ultimul deceniu în Statele Unite, consumul de pizza de către copii şi adolescenţi suplimentează cu 83 , respectiv 230 numărul caloriilor acumulate comparativ cu zilele când nu este consumat acest produs, în plus, aducând între 3-5 g de grăsimi saturate şi între 100-400 mg de sare.

Acest lucru arată că, în zilele în care se consumă pizza, dieta acestor copii nu este echilibrată, în condiţiile în care nutrienţii acestui produs trebuie limitaţi, a declarat autorul principal al analizei, Lisa M. Powell, pentru Reuters Health.

 

Analizând datele obţinute printr-un sondaj privind nutriţia şi sănătatea la nivel naţional, pe un eşantion naţional de copii cu vârste între 2 şi 19 ani în perioada 2003 - 2010, Lisa Powell, de la Şcoala pentru sănătate publică de la Universitatea Illinois din Chicago, şi colegii săi au constatat că aportul de calorii din pizza, de fapt, a scăzut, dar acest produs este încă asociat cu alimentaţia nesănătoasă, pentru că aduce grăsimi şi calorii în plus pentru copii.

Tinerii au fost chestionaţi cu privire la alimentele pe care le-au consumat în ultimele 24 de ore, de două ori într-o perioadă de zece zile. Pentru copiii mici, la întrebări au răspuns părinţii.

Conform rezultatelor sondajului realizat în perioada 2009 - 2010, 20 % din copii mai mici au mâncat pizza cu un conţinut de 408 calorii, iar 23 % din adolescenţi au mâncat pizza cu un conţinut de aproximativ 624 de calorii, ceea ce este de fapt mai puţin decât a înregistrat ancheta în perioada 2003 - 2004.

Această scădere a caloriilor poate fi explicată fie prin faptul că unii copii au mâncat mai puţine felii de pizza la un moment dat în 2010, fie pentru că pizza în sine a devenit uşor mai sănătoasă, a spus Powell.

Pentru copiii sub 18 ani, Asociaţia americană pentru inimă recomandă între 1.200 şi 2.200 de calorii pe zi în funcţie de vârstă şi sex.

Consumul de pizza pe post de gustare a fost asociat cu acumularea suplimentară de calorii, grăsimi şi sare, mai mult decât atunci când acest produs este consumat la prânz sau cină, au constatat autorii.

Pizza 'are un efect negativ atunci când se serveşte drept gustare. Nu mulţi copii consumă pizza ca gustare dar este în mod categoric ceva ce nu trebuie să facă', a dat asigurări Powell.

Powell speră că părinţii vor recunoaşte rolul acestui produs în dieta copiilor lor şi că împreună cu pediatrii pot cere producătorilor de pizza să scadă conţinutului de grăsimi saturate, astfel încât produsul să fie mai sănătos.

Un alt specialist în nutriţie şi sănătate publică, Barry Popkin, a atras atenţia totuşi că, atunci când consumă pizza la prânz sau cină, oamenii au tendinţa să renunţe la salată. De asemenea, deşi în SUA a scăzut, consumul de pizza la nivel global a crescut foarte mult, a avertizat cercetătorul.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!