Intervenţie chirurgicală la inimă realizată în premieră în România

on . . Accesări: 772

 

 

 

Chirurgul cardiolog Dan Deleanu a declarat că urmează să fie realizată în România, într-un centru medical privat, un nou tip de intervenţie chirurgicală la inimă, numită MitraClip. 

Potrivit acestuia, tehnica MitraClip este minim invazivă, utilă în cazul pacienţilor selecţionaţi în urma investigaţiilor şi permite reducerea "regurgitării mitrale" cauzată de bolile cardiace ischemice sau non-ischemice, de prolapsul de valvă mitrală, sindromul Marfan sau de reumatismul articular.

 

Medicul a explicat că această tehnică nouă îmbunătăţeşte funcţia cardiacă, scade complicaţiile asociate şi creşte calitatea vieţii.

"MitraClip este un cateter ghid şi conţine la capătul său clipul şi permite delivrarea lui la nivelul foiţelor valvei mitrale. Clipul are două braţe, fiecare cu o porţiune centrală ("gripper") care prin unire facilitează unirea celor două foiţe ale valvei", a adăugat chirurgul.

El a arătat că medicul intervenţionist efectuează mici incizii la nivelul canalului inghinal (la rădăcina coapsei) pentru a vizualiza vena femurală, iar la acest nivel se va introduce o teacă, ulterior pe teacă se va introduce un cateter-ghid până la nivelul atriului drept.

De asemenea, în timpul intervenţiei, se injectează substanţă de contrast şi se efectuează angiograme repetate pentru a vizualiza regurgitarea şi pentru a verifica locul cateterului.

Un nou cateter va fi introdus pe ghid şi va fi fixat în vena pulmonară superioară iar apoi pe ghid va fi introdus în atriul stâng sistemul MitraClip astfel încât "braţele" să fie dispuse perpendicular pe foiţe.

Costul unei astfel de intervenţii în România este de aproximativ 30.000 de euro.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!