Spitalizarea pentru pneumonie creşte riscul cardiovascular

on . . Accesări: 1029

 

 

 

Potrivit unei cercetări canadiene publicată în Journal of American Medical Association (JAMA), spitalizarea pentru pneumonie creşte mai târziu foarte mult riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral.

Acesta este primul studiu care stabileşte o relaţie între spitalizarea pentru această inflamaţie a plămânilor şi apariţia bolilor de inimă la persoanele cu antecedente de boli cardiovasculare, ţinând cont de alţi factori de risc, spun autorii lucrării.

 

Cercetătorii, între care dr. Vicente Corrales-Medina, profesor la Universitatea din Ottawa, au analizat dosarele medicale aparţinând unui număr de 3.813 persoane din SUA împărţite în doua grupe de vârstă.

Prima grupă a cuprins subiecţi cu vârsta de 65 de ani şi peste. În al doilea grup, vârsta participanţilor a variat de la 45 de ani la 64 de ani.

Autorii au studiat datele medicale ale 1.271 persoane din cele două grupe care au fost internate în spital pentru pneumonie. Apoi au comparat aceste înregistrări pe o perioadă de zece ani, pentru 2.542 de subiecţi de vârstă comparabilă care nu au avut această infecţie.

Rezultatele au arătat că cei care au avut pneumonie au avut un risc crescut de boli cardiovasculare pe perioada celor zece ani şi în special în primul an.

De exemplu, la cei în vârstă de 65 de ani şi peste, o persoană care a fost spitalizată pentru pneumonie a avut un risc crescut de patru ori de a dezvolta boli cardiovasculare în timpul primelor treizeci de zile. Acest risc era încă dublu în al zecelea an de la contractarea bolii.

Pentru o femeie de 72 de ani care avea deja doi factori de risc cardiovascular, cum sunt hipertensiunea şi fumatul, riscul de a dezvolta boli de inimă după spitalizare pentru pneumonie a crescut de la 31% la 90%, spun autorii studiului.

Printre subiecţii între 45 de ani şi 64 ani, riscul a fost mai mare în primii doi ani după internarea în spital, dar nu şi mai târziu.

În acest grup mai mic de risc cardiovascular, riscul a fost de 2,4 ori mai mare în primele 90 de zile de la spitalizarea pentru pneumonie.

"Aceste rezultate arată importanţa de a face totul pentru a preveni pneumonia, în special prin vaccinare şi prin igiena de bază, cum este gestul de spălare a mâinilor cu regularitate", insistă cercetătorii citaţi de AFP.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!