Studiu: Viaţa în marile oraşe poate să nu fie explicaţia cheie pentru riscul de astm

on . . Accesări: 970

 

 

 

Potrivit unui studiu care contrazice teoriile referitoare la aşa-numitul astm epidemic de oraş, faptul că un copil creşte într-un oraş mare nu poate fi considerat un factor major ca el să se îmbolnăvească de astm. 

În schimb, autorii studiului, cercetători la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, au constatat că a fi sărac, negru sau portorican sunt factori mult mai importanţi în apariţia riscului de astm la copii.

 

"Rezultatele noastre sugerează că numai traiul într-o zonă urbană nu este, în sine, un factor de risc pentru astm", a spus Corinne Keet, medic pediatru şi specialist în astm la Johns Hopkins.

Deşi studii anterioare au abordat rata astmului în anumite oraşe, niciunul nu a analizat-o comparativ în oraşe americane şi nici în alte tipuri de comunităţi, a spus Keet.

Până să ajungă la această concluzie, cercetătorii au folosit date din sondaje naţionale efectuate între anii 2009-2011, pe mai mult de 23.000 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani. Echipa de cercetători a studiat rata astmului în funcţie de factori ca venitul, rasa şi originea etnică.

După ce au luat în calcul toţi aceşti factori, ei nu au au găsit o diferenţă semnificativă din punct de vedere statistic în ceea ce priveşte rata astmului la copiii din interiorul oraşelor şi la cei care locuiesc în alte părţi, scrie Reuters. 

În schimb, au găsit copii negri sau portoricani cu rate ale astmului mai mari, de 17 şi, respectiv, 20 la sută, comparativ cu copii albi (10 la sută), hispanici (9 la sută) şi asiatici (8 la sută). 

Deşi acest studiu nu a analizat cauzele, cercetătorii au menţionat că alte studii au sugerat posibile cauze genetice şi biologice pentru aceste diferenţe rasiale şi etnice. 

Echipa a observat şi o mare variaţie geografică în prezenţa astmului, de la 17 la sută la copiii care trăiesc în oraşe din nord-estul SUA la 8 la sută la cei din oraşe din vestul ţării. 

S-a mai constatat că astmul nu se limitează la oraşe. De exemplu, rata astmului a fost de 21 la sută în zonele suburbane sărace din nord-estul SUA, comparativ cu 17 la sută în oraşele învecinate.

Studiul nu a avut în vedere factorii care influenţează gravitatea astmului, care ar putea fi de mai mare intensitate în oraşe, au precizat autorii, aceasta urmând să facă obiectul unei cercetări viitoare, mai scrie Reuters. 

Astmul afectează 6,8 milioane de copii în SUA, potrivit datelor U.S.Centers for Disease Control and Prevention.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!