Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist

on . . Accesări: 1056

 

 

 

FEDRA îşi măreşte capacitatea, prin iniţierea în următorii doi ani a unei Strategii naţionale pentru persoanele cu autism.

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) îşi dezvoltă capacitatea organizaţională şi executivă. Patru noi asociaţii de părinţi s-au alăturat federaţiei, la începutul acestei luni, crescând numărul de membri de la 19 la 23, iar strategia Federaţiei include şi creşterea capacităţii organizaţiilor membre.

 

De asemenea, pentru următorii 2 ani, FEDRA şi-a propus înaintarea, către Guvernul României, a unei Strategii naţionale pentru persoanele cu TSA, care va aborda atât revizuirea cadrului normativ cât şi dezvoltarea de servicii pentru persoanele afectate de autism.

Creşterea capacităţii şi reprezentativităţii precum şi iniţiativele de acţiune fac parte din Strategia organizaţională a FEDRA, dezvoltată în urmă cu un an şi evaluată-consolidată în cadrului unei întâlniri de lucru organizată la finele lunii noiembrie 2014, la Braşov.

În linie cu Strategia organizaţională, prin proiectele pe care le va desfăşura, FEDRA va iniţia sau se va implica într-o serie de activităţi punctuale precum: 

Clarificarea metodologiei privind integrarea în şcoală a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES) şi monitorizarea aplicării acesteia,

Modificarea procedurii de acordare a tutelei persoanei fără discernământ care împlineşte vârsta de 18 ani,

Îmbunătăţirea procedurii de decontare a terapiei,

Determinarea medicilor de familie să facă evaluarea copiilor în vederea depistării precoce a TSA.

În ce priveşte Strategie naţională pentru persoanele cu TSA ce se doreşte a fi propusă Guvernului, aceasta va cuprinde:

Nevoile de revizuire a cadrului legislativ

Dezvoltarea unor servicii de evaluare a abilităţilor persoanelor adulte cu TSA şi a unor cursuri de formare specifice

Asigurarea protecţiei drepturilor persoanelor cu TSA rămase fără aparţinători; dezvoltarea de centre rezidenţiale, locuinţe protejate.

Dezvoltarea şi finanţarea de servicii de consiliere pentru persoane cu TSA şi familii.

Prin extinderea să şi prin iniţiativele pe care le are în vedere, FEDRA devine o organizaţie din ce în ce mai importantă pentru părinţii din România care se confruntă cu autismul dar şi un partener puternic de dialog, pentru factorii de decizie din România, şi o voce reprezentativă inclusiv la nivel european (FEDRA este membră a Autism Europe http://www.autismeurope.org)

FEDRA, prima federaţie din România care are ca scop crearea şi păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea şi sprijinirea persoanelor cu tulburări în spectrul autist (TSA), are în componenţă organizaţiile: ANCAAR Argeş, ANCAAR Craiova, ANCAAR Iaşi, Asociaţia pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din România 'Horia Moţoi', Asociaţia 'Centrul de psihologie Delta Dunării', Asociaţia 'Dincolo de Tăcere', Asociaţia AUTISM Baia Mare, ASPA Suceava, AUTISM ROMÂNIA-Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism, Autism Transilvania, Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism "Micul Prinţ" Bistriţa, Centrul Terapeutic Marea Neagră, Asociaţia Copiii de Cristal Braşov, Asociaţia Help Autism, Asociaţia Învingem Autismul, Organizaţia Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual, Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Fundaţia Univers Plus Piatra Neamţ. 

Acestor organizaţii li s-au adăugat, în decembrie 2014, Asociaţia SOS Bihor, Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copii cu Autism Galaţi, Asociaţia o Rază de Speranţă în Intervenţia şi Terapia TSA Braşov, Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism din Judeţul Botoşani.

Strategia organizaţională a FEDRA este dezvoltată în cadrul proiectului 'Împreună suntem o voce !', derulat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist. Proiectul a demarat la 1 august 2013 şi are o perioadă de desfăşurare de 3 ani.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!