Iaşi: Managerul Institutului de Psihiatrie Socola vrea să înfiinţeze un muzeu

on . . Accesări: 1428

 

 

 

Managerul Institutului de Psihiatrie Socola, medicul Lucian Burlea, intenţionează să înfiinţeze un muzeu, dat fiind faptul că în cadrul unităţii medicale sunt foarte multe echipamente medicale funcţionale, unele dintre acestea fabricate în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Lucian Burlea a declarat pentru AGERPRES că intenţia înfiinţării unui muzeu a apărut după ce a constatat că fosta sală de operaţie de la secţia exterioară Bârnova este foarte bine conservată. Deşi aparatura este depăşită, iar operaţiile au devenit o amintire a celor cu state vechi de plată, susţine medicul, aceasta este încă funcţională.

 

Fostul Sanatoriu Bârnova este de nouă ani una dintre cele două secţii exterioare ale Spitalului de Psihiatrie Socola, care recent a devenit singurul Institut de Psihiatrie din ţară. În spatele unor uşi încuiate se află un bloc operator înfiinţat la sfârşitul anilor '60, când directorul de atunci al sanatoriului Bârnova era Alexandru Burlea, cunoscut ca fiind unul dintre specialiştii în chirurgia toracică ale cărui formule chirugicale sunt folosite şi în prezent. 

"Blocul operator nu a mai fost folosit de la sfârşitul anilor '80, însă atât sala, cât şi aparatul de anestezie, ventilatorul, electrocauterul, sterilizarea sunt foarte bine conservate. Avem chiar şi un pupinel fabricat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Intenţionez să reabilitez acel bloc operator cât şi echipamentele existente, pentru ca într-un final să-l transform în muzeu", a declarat Lucian Burlea. 

El a spus că muzeul va fi în unul dintre pavilioanele Institutului de Psihiatrie Socola. Alături de aparatura medicală, în muzeu vor fi expuse şi condici medicale, materiale sanitare de la acea vreme şi chiar jurnale medicale ale celor care şi-au desfăşurat activitatea la Sanatoriul Bârnova în urmă cu 68 de ani. 

"Alexandru Burlea a fost modelul tatălui meu, Marin Burlea, care, cu 51 de ani în urmă, la doar 14 ani s-a mutat în Iaşi din dorinţa de a studia medicina şi de a călca pe urmele unchiului său. Tata este unul dintre vectorii profesionali din România, nu în chirurgia toracică, ci în pediatrie. La rândul său a fost şi este exemplu şi sursă de inspiraţie. Suntem trei generaţii de medici proveniţţi din aceeaşi familie care sunt legate de acest loc. Sper ca la rândul meu să devin model bun de urmat pentru fiica mea, Katerina. Pentru mine Socola nu este doar locul unde lucrez, nu doar locul unde am acumulat o parte din amintirile din copilărie, este pariul meu cu viaţa. Şi nu o spun la întâmplare", a mărturisit Lucian Burlea.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!