CEJ deschide calea brevetării de tehnologii referitoare la celulele stem

on . . Accesări: 837

 

 

 

Un organism viu care nu poate să se dezvolte pentru a deveni fiinţă umană nu este un embrion, a afirmat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CEJ), astfel că se pot breveta metode de folosire a organismului respectiv (ovul) în scopuri industriale sau comerciale. În acest fel s-a deschis calea brevetării de tehnologii referitoare la celulele stem. 

CEJ s-a pronunţat în legătură cu o sesizare a firmei americane International Stem Cell (ISCO) care a încercat fără succes să breveteze în Marea Britanie, la oficiul pentru proprietate intelectuală, o tehnologie de producere a celulelor stem pluripotente (care se pot dezvolta în orice tip de celule ale corpului uman) pornind de la ovule umane.

Cererile au fost respinse pe motiv că, în virtutea legislaţiei europene, nu se pot patenta invenţii care se bazează pe utilizarea sau distrugerea de embrioni umani. Compania ISCO a contestat acest argument, susţinând că un ovul activat prin partenogeneză nu poate deveni fiinţă umană. 

Într-un comunicat de presă difuzat joi, CEJ a explicat că 'pentru a fi considerat +embrion uman+, un ovul uman trebuie să aibă obligatoriu capacitatea intrinsecă de a se dezvolta în fiinţă omenească'. Prin urmare,'simplul fapt că un ovul uman activat prin partenogeneză începe un proces de dezvoltare nu este suficient pentru ca acesta să fie considerat +embrion uman+'. CEJ subliniază în schimb că, 'în ipoteza în care un astfel de ovul ar avea capacitatea intrinsecă de a se dezvolta în fiinţă omenească, ar trebui să fie tratat în acelaşi fel ca un ovul uman fecundat, în toate stadiile dezvoltării sale'. 

CEJ a lăsat justiţiei britanice misiunea de a stabili dacă organismele folosite în noile tehnologii propuse de ISCO răspund acestor criterii. 

Celulele stem pluripotente ar putea juca un rol important în domeniul medicinei de regenerare. În acest procedeu, ovulele sunt activate prin partenogeneză (în absenţa spermei) pentru a declanşa embriogeneza fără fecundare.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!