Harghita: S-au reluat lucrările de modernizare a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc

on . . Accesări: 1522

 

 

 

În această săptămână au fost reluate lucrările de modernizare a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, fiind întrerupte timp de un an şi jumătate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, care administrează spitalul, Borboly Csaba, a declarat marţi într-o conferinţă de presă că investiţia a fost sistată în 2012, când el era suspendat din funcţie şi de atunci se caută soluţie pentru reluarea lucrărilor. Borboly Csaba a precizat că ordinul de sistare a lucrărilor a fost semnat de vicepreşedintele de atunci al instituţiei, Petres Sandor, dar nu a vrut să dezvăluie motivul acestei decizii.

El a spus că este important că lucrarea s-a reluat, întrucât sunt "necesităţi urgente, astfel încât să putem normaliza activitatea în mai multe secţii care acum nu au un spaţiu corespunzător". 

Prezent la conferinţa de presă, vicepreşedintele CJ Harghita, Barti Tihamer, a afirmat că în această lună se lucrează la finalizarea a patru saloane pentru Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, care este mutată acum la Secţia de cardiologie şi care-şi desfăşoară activitatea în condiţii dificile. Lucrările de modernizare a secţiei ATI sunt preconizate să se finalizeze în aproximativ o lună. Anul viitor se va face şi reproiectarea sistemului de aerisire şi lucrarea va fi scoasă la licitaţie. 

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Vitos Attila, a spus că secţia ATI nu mai poate lucra în actualele condiţii, atât suprafaţa, cât şi numărul de paturi fiind insuficiente. 

Secţia ATI funcţionează acum pe trei niveluri, medicii lucrând în condiţii foarte grele. 

"De doi ani şi jumătate suntem mutaţi temporar, în două saloane de cardiologie. Este greu, e o soluţie temporară, nu e ca într-o terapie intensivă adevărată. Lucrăm pe trei nivele, trei medici, în mai multe săli de operaţie. Asta înseamnă fugă permanentă, stres permanent şi nu putem supraveghea ca lumea în şapte săli, trei oameni, trei nivele. Facem 10-15 gărzi pe lună, intrăm în sală şi mai facem vreo şase-şapte intervenţii, chiar mai multe. Şi trebuie să facem totul cu responsabilitate, după 10-11 gărzi. Asta e sclavie", a declarat dr. Varga Peter, şeful secţiei ATI. 

El a spus că ar mai fi nevoie de încă cel puţin doi medici care să lucreze la secţia ATI, pentru ca activitatea să se desfăşoare corespunzător. 

Consiliului Judeţean Harghita a alocat, în acest an, şase milioane de lei pentru modernizarea spitalului, bani ce nu au fost cheltuiţi şi care se vor reintroduce în buget în 2015.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!