Persoanele care stau mai mult în picioare sunt mai longevive (studiu)

on . . Accesări: 1052

 

 

 

 

Potrivit unui studiu american, raportul dintre timpul petrecut în poziţiile şezând şi în picioare influenţează riscul de mortalitate prematură din cauze cardiovasculare.

'S-a demonstrat clar că viaţa sedentară are efecte negative asupra sănătăţii şi că exerciţiile fizice, chiar moderate, sunt benefice', spune dr Rodi Courie (Journal international de medecine), citat de passionsante.be.

 

Ştiind că majoritatea oamenilor stau aşezaţi o mare parte a zilei, cercetători americani s-au întrebat dacă înlocuirea perioadelor când stăm în poziţia şezând cu unele în care să fim în picioare au vreun efect asupra riscului de mortalitate prematură. Circa 17.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 90 de ani, au fost observate din 1981. La începutul studiului şi apoi periodic au fost culese o serie de date, cum ar fi timpul zilnic petrecut în picioare, consumul de alcool şi fumatul, practicarea unei activităţi fizice etc. S-a înregistrat şi numărul de decese - mortalitatea globală (din orice cauză), cea de origine cardiovasculară şi cea din cauza cancerului. 

Rezultatele arată că nivelul mortalităţii (în perioada de observaţie) scade odată cu creşterea timpului petrecut în picioare, lucru valabil pentru mortalitatea generală şi cea din cauze cardiovasculare, dar nu şi pentru cancer. 

Persoanele sedentare trebuie să încerce pe cât posibil să realizeze în picioare unele activităţi pe care în mod normal le îndeplinesc din poziţia şezând. Birotica propune deja câteva soluţii în acest sens, cum ar fi mesele şi birourile adaptate. Foarte utile sunt şi ridicarea de la birou şi efectuarea câtorva paşi cel puţin o dată pe oră, arată dr Courie.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!