Campanie de informare despre cancerul pulmonar

on . . Accesări: 2032

 

 

 

Joi, 11 decembrie, a fost lansată campania de informare despre cancerul pulmonar, de către Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer.

O componentă importantă a campaniei "#respirăsănătate" este parteneriatul cu Băneasa Trail Run, o competiţie sportivă în aer liber ce va avea loc duminică, când 700 de persoane vor alerga în Pădurea Băneasa pe distanţe de 10,5 km sau 21 de km pentru a susţine campania.

 

Organizatorii campaniei îi invită pe toţi participanţii la Băneasa Trail Run să dedice cursa unui prieten, unei rude care fumează, nu obişnuieşte să facă mişcare sau nu mănâncă sănătos. 

"Prin această campanie noi vrem să conştientizăm populaţia să îşi facă controale regulate, să adopte un stil de viaţă sănătos şi, nu în ultimul rând, să renunţe la fumat. (...) Aş fi de acord cu o lege care să sancţioneze fumatul în spaţii publice şi chiar le-aş recomanda guvernanţilor noştri să dea această lege", a declarat într-o conferinţă de presă preşedintele FABC, Cezar Irimia. 

Potrivit acestuia, campania se va derula până la sfârşitul lunii decembrie. 

La rândul său, maratonistul Andrei Roşu a subliniat că mişcarea este importantă. 

Potrivit FABC, în ţara noastră cancerul pulmonar are cea mai mare incidenţă -11.644 de noi cazuri anual - şi cea mai mare mortalitate - 10.071 de decese pe an - dintre toate tipurile de cancer.

Cea mai bună metodă de a preveni cancerul pulmonar este renunţarea la fumat şi evitarea fumatului pasiv. Oamenii care se lasă de fumat înainte de 50 de ani îşi reduc la jumătate riscul de a deceda în următorii 15 ani, spre deosebire de aceia care continuă să fumeze.

O dietă sănătoasă cu multe fructe şi legume poate reduce riscul de cancer pulmonar. 

La nivel global, unul din cinci decese provocate de cancer este cauzat de un neoplasm pulmonar. 1,6 milioane de oameni mor anual din această cauză, conform sursei citate.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!