Prima reconstrucţie mamară, efectuată la SCJU Târgu Mureş, în cadrul subprogramului naţional

on . . Accesări: 1467

Miercuri, 12 noiembrie, în cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, o o echipă de medici coordonată de dr. Dorin Dorobanţu, a efectuat prima reconstrucţie mamară din cadrul Subprogramului naţional de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare.

Biroul de presă a SCJU Târgu Mureş a anunţat că la această intervenţie, ce a durat aproximativ trei ore, a fost supusă o pacientă de 41 de ani, din judeţul Mureş, care a fost operată de cancer mamar cu amputaţie de sân, operaţie efectuată în urmă cu un an, având o evoluţie postoperatorie şi post-tratament oncologic favorabilă.

 

Procedurile au fost realizate gratuit în cadrul Subprogramului naţional de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, inclusiv proteza mamară necesară pentru reconstrucţie, iar până la sfârşitul anului, în cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică vor mai fi realizate patru cazuri de reconstrucţie mamară.

"Pentru ca o pacientă să beneficieze de reconstrucţie mamară în cadrul acestui program trebuie să existe o evaluare oncologică de etapă, care să avizeze explicit indicaţia de reconstrucţie mamară, imediată sau secundară. Restaurarea sânului pierdut după o mastectomie ajustează echilibrul emoţional al persoanei şi o ajută să îşi reocupe locul în familie şi societate. Reconstrucţia îmbunătăţeşte calitatea vieţii femeilor care au trecut printr-o operaţie pentru cancer mamar, operaţia ajută femeia să treacă mai uşor peste acest moment dificil din viaţa ei. Obţinerea aspectului fizic dinainte de mastectomie reface percepţia femeii asupra propriei imagini, fapt ce se corelează cu creşterea stimei de sine, a încrederii în propriile forţe şi cu convingerea ca viaţa a revenit la normal", se arată într-un comunicat de presă al SCJU Târgu Mureş.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!