La fiecare 8 minute un român suferă un traumatism cranio-cerebral

on . . Accesări: 920

 

 

 

Potrivit Societăţii de Neurologie din România şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, peste 60.000 de cazuri noi de traumatism cranio-cerebrale se înregistrează anual în România, la fiecare 8 minute un român suferind un astfel de traumatism, incidenţa fiind de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori.

"Traumatismele cranio-cerebrale constituie 36-40% din totalitatea traumatismelor, iar în asociere cu alte traumatisme ponderea lor creşte la 60-65%. Totodată, traumatisme cranio-cerebrale în structura invalidităţii populaţiei constituie 25-30%. Traumatismele cranio-cerebrale (TCC) reprezintă principala cauză de deces la populaţia tânără, cu vârste de sub 40 de ani", precizează Societatea într-un comunicat transmis joi.

 

Totodată, traumatismele cranio-cerebrale constituie cauza a aproximativ două treimi din decesele posttraumatice, fiind şi cel cel mai frecvent generator de handicap permanent posttraumatic. Specialiştii atrag atenţia că toţi pacienţii cu TCC sever şi 75% dintre cei care au suferit o formă medie rămân cu dizabilităţi fizice şi psihice.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că 11,5 milioane de europeni care au supravieţuit în urma traumatismelor cranio-cerebrale prezintă astăzi dizabilităţi fizice sau tulburări cognitive şi emoţionale. Principalele tipuri de leziuni cerebrale traumatice sunt: fracturile craniene, contuziile cerebrale, dilacerările cerebrale, leziunile axonale difuze, hematoamele extradurale, subdurale şi intracerebrale.

În Europa sunt aproximativ 245.000 de persoane spitalizate anual cu astfel de traumatisme iar 66.000 dintre acestea mor din cauza complicaţiilor. De altfel, 75% dintre persoanele care au decedat în urma accidentelor rutiere au suferit un traumatism cranio-cerebral.

Cu o rată a deceselor în accidente rutiere de 92 la un milion de locuitori, România este pe primul loc în UE, unde media acestui indicator este 52, potrivit datelor oficiale.

"Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere din cauza mai multor factori. De la dezvoltarea industriei auto şi modul în care evoluează tehnologia în transport, până la înmulţirea accidentelor domestice. Din datele pe care le avem, putem spune că în Europa incidenţa oscilează între 1,4 milioane şi 1,6 milioane, majoritatea victimelor ajungând să fie tratate în regim de urgenţă", a declarat prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, potrivit comunicatului de presă.

În acest context, Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii va organiza în perioada 14-17 noiembrie, la Dubai, cea de-a XII-a conferinţă anuală a Academiei Mondiale Multidisciplinare de Neurotraumatologie.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!