Cardiolog: Principala cauză a fibrilaţiei atriale este hipertensiunea arterială

on . . Accesări: 1704

 

 

 

Cardiologul Anca Dan de la Societatea Română de Cardiologie a declarat că principala cauză a fibrilaţiei arteriale în 2014 este hipertensiunea arterială, fibrilaţia atrială fiind determinată de mai multe afecţiuni, printre care se numără boala cardiacă ischemică şi boli pulmonare cronice. 

Principala cauză a fibrilaţiei atriale în 2014 este hipertensiunea arterială, fibrilaţia atrială fiind determinată de mai multe afecţiuni, printre care boala cardiacă ischemică şi boli pulmonare cronice, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, cardiologul Anca Dan de la Societatea Română de Cardiologie.

 

"Domeniul aritmiilor este cel mai puţin cunoscut domeniu pentru public. Ritmul normal al inimii este de 60-100 bătăi pe minut. Orice anomalie de regularitate şi frecvenţă se numeşte aritmie. Fibrilaţia atrială înseamnă că inima are un ritm complet dezordonat. Fibrilaţia atrială poate fi şi marca altor boli. Sunt persoane cărora nu li se depistează cauza fibrilaţiei. Principala cauză în 2014 a fibrilaţiei atriale este hipertensiunea arterială. Există o mulţime de boli care pot duce la fibrilaţie atrială, precum boala cardiacă ischemică. Boli pulmonare cronice, fumătorii cu bronşită, pacienţii cu boală tiroidiană fac mai des fibrilaţie atrială. Fibrilaţia atrială este a doua cauză de AVC. Fibrilaţia atrială este una dintre principalele cauze de morbiditatea şi mortalitate în Europa", a spus cardiologul.

Potrivit medicului, fiecare persoană cu vârsta peste 20 de ani ar trebui să îşi facă un control la 3-5 ani.

"Femeile, în general, sunt sub-diagnosticate şi sub-tratate. Femeile au un risc mai mare de a face AVC. AVC creşte riscul de a face un al doilea AVC", a susţinut Anca Dan.

Ea a atenţionat că numărul de accidente vasculare în România este în continuă creştere, una din patru persoane prezentând riscul să facă fibrilaţie atrială după ce a trecut de 40 de ani.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu, a explicat că fibrilaţia atrială nu este greu de diagnosticat, însă este greu de monitorizat şi a precizat că există tratament care previne formarea de cheaguri şi AVC.

Potrivit medicului de familie, tratamentul trebuie urmat în fiecare zi. 

"30% dintre pacienţi nu vin la medic. Tratamentul trebuie urmat în fiecare zi. Hipertensiunea prost tratată la noi este o regulă, nu se ajunge la ţintă", a spus Tănăsescu.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Societatea Română de Cardiologie şi Societatea de Neurologie din România au derulat campania naţională de informare ''Parcurile Inimilor Fericite'', o campanie privind depistarea precoce a fibrilaţiei atriale.

Campania naţională "Parcurile Inimilor Fericite" s-a desfăşurat în trei oraşe: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, fiind testate 1.200 de persoane, 7% dintre acestea fiind identificate cu simptome de fibrilaţia atrială.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!