Olt: Reprezentanţii Colegiului Medicilor afirmă că abia după 1 aprilie se vor folosi cardurile de sănătate

on . . Accesări: 1535

 

 

 

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor Olt, Viorel Rădulescu consideră că dat fiind faptul că spitalele nu au în prezent cititoare de carduri şi că sunt probleme în privinţa soft-ului care să permită citirea şi utilizarea cardurilor, plus, că o parte din aceste carduri sunt tipărite greşit, abia din luna aprilie se vor putea folosi.

'Casa Naţională abia a acum a pus la dispoziţia firmelor de soft câte un card să-l încerce ca să vadă dacă e compatibil cu programul.

Se fac presiuni ca să cumpărăm cât mai repede aceste cititoare, dar ele vor fi funcţionale după 1 ianuarie. Eu vă garantez că nu vor fi funcţionale, pentru că mai sunt de tipărit, şi în plus, o bună parte din cele care au venit sunt greşite, sunt tipărite pe numele de domnişoară. Chiar dacă le validăm, nu pot să fie utilizate. Noi am discutat cu reprezentanţii firmei cu care colaborăm pe soft şi se fac testări. Deocamdată nu se poate folosi. Dar ştiţi de ce? Pentru că cei de la CNAS nu au dat drumul la programul de funcţionare a cardului. Nici ei nu pot să-l utilizeze. Le-au dat să le probeze, dar nu au cum pentru că SIUI-ul nu este deblocat pentru utilizarea cardului", a arătat Viorel Rădulescu.

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor Olt a mai spus că folosirea cardurilor ar putea duce la blocarea activităţii din cabinete pentru că va trebui ca fiecărui pacient să-i fie alocate câte 15 minute şi în acest fel vor rămâne şi pacienţi neconsultaţi.

"Personal, cred că undeva de la 1 aprilie se va putea folosi, se va prelungi situaţia, că aşa e la noi. Acele carduri pot fi iniţializate de oricine, nu numai de medicul de familie, la orice furnizor de servicii. (...) Câte spitale au cititoare de carduri la ora aceasta? Niciunul. Nu au cum să le folosească. Cum e acum conceput sistemul nu va fi eficient şi se va bloca activitatea. Acolo intră ora, minutul, secunda, şi trebuie să stea 15 minute în cabinet. La ora actuală, noi nu respectăm cele 15 minute, că nu e posibil. Imaginaţi-vă ce vom face cu acei pacienţi care nu vor putea fi consultaţi", a adăugat Rădulescu.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!