Prototip de "dronă ambulanţă" prezentat în Olanda

on . . Accesări: 1312

 

 

 

Marţi, 28 octombrie, a fost prezentată la Universitatea din Delft, Olanda, un prototip de "dronă ambulanţă", care poate transporta un defibrilator în timp record la victimele care au suferit un stop cardiac.

Echipat cu şase elice, prototipul poate atinge o viteză de 100 km/h şi transporta o greutate de 4 kg. Drona se va deplasa independent, localizând originea unui apel de urgenţă prin utilizarea datelor GPS. 

 

'Circa 800.000 de persoane sunt anual victime ale un stop cardiac în Uniunea Europeană şi numai 8% dintre ele supravieţuiesc', notează într-un comunicat Alec Momont, student belgian în inginerie, care a dezvoltat sistemul. 'Motivul principal este timpul destul de lung necesar serviciilor de ambulanţă - circa 10 minute - pentru intervenţie, în contextul în care moartea intervine după 4-6 minute', adaugă el.

Potrivit lui Momont, drona ambulanţă ar putea transporta un defibrilator într-un singur minut, într-o zonă de 12 km pătraţi, "ceea ce ar face ca şansele de supravieţuire să crească de la 8% la 80%'. După ce drona ajunge în zonă, personalul medical va putea comunica cu cei care se află în preajma victimei, dându-le instrucţiuni cu ajutorul unui microfon şi al unei camere încorporate în aparat. 

Alec Momont doreşte dezvoltarea unei reţele de drone ambulanţă în Olanda în următorii cinci ani şi vrea ca aparatul să devină cu timpul o adevărată 'trusă medicală zburătoare', capabilă să aducă o mască de oxigen unei persoane blocate într-un incendiu, sau o doză de insulină unui diabetic.

Cu o structură realizată din fibre de carbon şi elemente confecţionate cu ajutorul unei imprimante 3D, o astfel de dronă ambulanţă ar urma să coste circa 15.000 de euro. 'Sper să salveze sute de vieţi în următorii cinci ani', conchide Momont.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!