Timiş: Psoriazisul debutează la vârste tot mai mici, susţin dermatologii

on . . Accesări: 845

 

 

 

Prof. univ. dr. Caius Solovan, şeful Clinicii Universitare de Dermato-Venerologie Timişoara, a declarat că psoriazisul debutează la vârste tot mai mici, rata incidenţei cazurilor în judeţul Timiş fiind de aproape 2% din totalul populaţiei. 

Clinica Universitară de Dermato-Venerologie Timişoara a marcat, miercuri, Ziua Mondială a Psoriazisului, printr-o conferinţă cu tema 'Să construim o lume mai bună pentru persoanele cu psoriazis'.

 

'Nu avem date la zi cu numărul cazurilor de psoriazis din judeţ sau din vestul ţării, dar în jur de 2% din populaţie este afectată. În ultimul timp observ o creştere semnificativă a incidenţei bolii în rândul copiilor. Psoriazisul este o afecţiune cu care ne naştem, avem o predispoziţie genetică şi care, la un moment dat, poate fi declanşată. Mă tem că stresul zilelor noastre a coborât destul şi la anumite vârste şi aceasta duce la declanşarea mai timpurie a bolii. Asta, ca un factor nou, pe lângă infecţii din copilărie, mai ales din sfera ORL, dar şi factori alimentari', a declarat miercuri, pentru AGERPRES prof. univ. dr. Caius Solovan, şeful Clinicii Universitare de Dermato-Venerologie Timişoara.

Dermatologul remarcă faptul că problema pacienţilor atinşi de psoriazis este neprezentarea la medic din momentul în care se observă debutul bolii, având adesea o teamă de a ieşi în societate şi atunci vin greu la medicul de familie sau la specialistul dermatolog pentru a intra în reţeaua de supraveghere. 

'O spun cu părere de rău, pentru că arsenalul nostru terapeutic a evoluat mult faţă de tratamentele cunoscute de pacienţi, şi topice locale şi sistemice şi le poate schimba foarte mult calitatea vieţii. Şanse de vindecare nu există, pentru că la nivel genetic nu putem interveni, încă', adaugă Solovan.

El recomandă prezentarea la medic încă de la primele semne ale bolii, respectiv, dacă apar una sau mai multe leziuni ce par banale la început, ca o pată roşie, dar care la un moment dat are şi o scuamă (coajă). Vestea bună pentru marea majoritate a pacienţilor cu psoriazis este aceea că, de regulă, au un episod pe parcursul vieţii şi apoi nu mai revine, iar numărul cazurilor care merg greu, cu internări repetate, cu complicaţii (artrite), sunt rare şi prin terapiile noi pot fi prevenite.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!