Modificările extreme ale dispoziţiei indică o tulburare bipolară

on . . Accesări: 822

 

 

 

Societatea Elveţiană de Psihiatrie şi Psihoterapie notează că persoanele care îşi schimbă stările de dispoziţie mergând de la euforie la depresie ar putea suferi de tulburare bipolară.

În fazele maniacale de tulburare bipolară, cei care suferă de această boală sunt hiperactivi, euforici sau agitaţi. Fazele depresive sunt caracterizate prin letargie şi sentimentul de inutilitate. Multe persoane cu tulburare bipolară au avut primul episod de acest tip în jurul vârstei de 18 ani, dar adesea boala este diagnosticată mai târziu, menţionează sursa citată.

Una din probleme este că persoanele suferinde resimt fazele depresive, doar ca pe o stare proastă, sau o stare emoţională relativ normală, iar în fazele maniacale nu simt nicio suferinţă şi, prin urmare, nu simt nevoia să ceară ajutor. Schimbările de dispoziţie pot dura luni, sau chiar ani, timp în care pacienţii nu au permanent simptome şi pot avea chiar o stare de spirit stabilă. 

Este important ca cineva suspectat de tulburare bipolară să consulte un medic specialist. Boala este asociată cu un risc crescut de sinucidere. Mai ales fazele maniacale ale bolii pun la încercare membrii familiei celor care suferă de această boală, în condiţiile în care unii bolnavi manifestă semne de psihoză, sau o încredere exagerată în sine. 

Tulburarea bipolară poate fi controlată cu medicamente şi psihoterapie, subliniază DPA.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!