Nivel de criză al îmbolnăvirilor de tuberculoză rezistentă la medicamente (OMS)

on . . Accesări: 734

Potrivit unui raport emis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză provocate de tulpini ale bacilului Koch rezistente la tratamentele standard cu antibiotice se menţine la un nivel de criză, fiind semnalate noi cazuri în cursului anului trecut, iar diferite forme ale acestei boli au ucis în 2013 aproximativ 1,5 milioane de oameni.

Emergenţa tulpinilor de Mycobacterium tuberculosis (bacteria care provoacă tuberculoza) rezistente la medicamente este legată de greşelile de tratament - fie pacienţii primesc o medicaţie greşită, fie primesc alte doze de medicamente decât cele optime, fie pacienţii renunţă la medicaţie înainte de încheierea tratamentului, considerându-se deja vindecaţi.

 

Aproximativ 9 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în cursul anului trecut, iar 3,5% dintre aceştia au contractat o variantă a bolii care este rezistentă la anumite tipuri de medicaţie - cazuri mult mai dificil de tratat şi care au o rată de vindecare mult mai mică.

"În unele regiuni se manifestă epidemii severe, în special în Europa de Est şi în Asia Centrală", iar în numeroase zone rata de succes a tratamentelor aplicate este "alarmant de mică", se mai arată în raportul OMS. 

Mai mult decât atât, îmbolnăvirile de tuberculoză extensiv-rezistentă (XDR-TB), care este cea mai dificil de tratat şi cea mai costisitoare de tratat formă de tuberculoză (depăşind chiar şi variantele de tuberculoză multi-drog rezistentă - MDR-TB), au fost semnalate în 100 de ţări.

Grania Brigden, expert în tuberculoză din cadrul organizaţiei Medici fără Frontiere, susţine că răspândirea tuberculozei rezistente la medicamente în ţările din fostul spaţiu sovietic reprezintă o problemă critică, alături de înmulţirea cazurilor de îmbolnăviri de forme de tuberculoză MDR-TB şi XDR-TB.

"Accesul la îngrijiri medicale adecvate este extrem de scăzut: doar 1 din 5 pacienţi bolnavi de tuberculoză multi-drog rezistentă primesc tratament, în timp ce ceilalţi sunt lăsaţi să moară, mărind riscul de contagiune asupra membrilor familiilor şi al comunităţilor din care fac parte şi alimentând astfel epidemia", a susţinut ea într-un comunicat.

Cunoscută odinioară drept "ciuma albă", pentru că bolnavii de tuberculoză slăbesc şi devin foarte palizi, tuberculoza se manifestă prin tuse cronică, cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpiraţii nocturne şi scăderea în greutate. Ea se răspândeşte prin aer - persoanele care suferă de forme active de TBC tuşesc, strănută sau elimină spută în aer.

Dintre toate bolile infecţioase doar SIDA face mai multe victime decât tuberculoza. 

Deşi se înregistrează încă un "număr mult prea mare de vieţi pierdute în lupta cu o boală curabilă", OMS reaminteşte că rata mortalităţii din cauza infecţiei cu bacilul Koch a scăzut cu 45% faţă de nivelul din 1990, iar numărul de îmbolnăviri scade în medie cu 1,5% pe an.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!