Timiş: IMM-urile din România pot beneficia de reducerea barierelor economice transatlantice, spune un oficial SUA

on . . Accesări: 725

 

 

 

Elena Bryan, consilier superior al Misiunii SUA pentru UE, în vizita sa la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Timiş, a discutat despre Parteneriatul Transatlantic SUA-UE şi despre oportunităţile care pot fi oferite de acesta oamenilor de afaceri români.

'În această săptămână, sarcina mea este să vorbesc despre negocierile care au loc pentru Parteneriatul între UE şi SUA şi care urmăresc să ducă la crearea unui Parteneriat ce va crea o cale comună de gândire între cele 28 de state membre ale UE şi SUA, în acelaşi timp, crearea de noi oportunităţi pentru cetăţenii de pe ambele părţi ale Atlanticului.

Ştim că există un volum foarte mare de relaţii comerciale şi investiţii, cele mai multe din lume, dar ne dorim ca în acelaşi timp aceste relaţii comerciale să se dezvolte şi să aducă mult mai multe beneficii, mai ales pentru sectorul IMM-urilor care să beneficieze de aceste oportunităţi. Nu este un proces foarte facil, dar este foarte important, între doi parteneri egali, UE şi SUA, şi ne dorim să ajungem la rezultate pozitive', a declarat Elena Bryan.

Ea a explicat că procesul nu este facil deoarece e vorba de două economii foarte mari şi diferite, ambele având sisteme foarte bine definite din punct de vedere legislativ, dar guvernele de pe ambele părţi ale Atlanticului doresc să asigure protecţia atât a oamenilor, cât şi a mediului şi a sănătăţii publice, răspunzând aşteptărilor acestora.

"Există interese de ambele părţi, fiecare are interese proprii, iar în cadrul UE fiecare stat are interese diferite unul faţă de altul, dar cu siguranţă există oportunităţi de fiecare parte, urmărim să reducem taxele, barierele nontarifare şi ne dorim să reducem acele bariere care introduc obstacole inutile pentru comercianţi. De ambele părţi, cu siguranţă există regulamente şi legislaţie care se referă la cele mai înalte standarde şi ceea ce ne dorim este să ajungem la acest scop împreună şi să descoperim moduri de a lucra împreună şi a ne asigura că aceste cerinţe sunt îndeplinite de ambele părţi', a declarat Elena Bryan, pentru AGERPRES. 

Oficialul american a adăugat că România poate fi competitivă în mai multe sectoare, unul dintre cele mai atractive fiind industria auto. 'De exemplu, producţia auto. Avem standarde foarte înalte în SUA şi la fel se întâmplă şi în Europa, dar uneori procesul de a ajunge la aceste standarde înalte este diferit, iar organismele de reglementare de ambele părţi ale Atlanticului urmăresc să creeze un cadru comun în care aceste cerinţe să fie recunoscute de ambele părţi, în aşa fel încât un producător care se adresează celor două pieţe să fie obligat să se conformeze aceluiaşi tip de cerinţe', a completat Elena Bryan.

Ea a punctat faptul că nu există un termen limită pentru semnarea Parteneriatului, dar fiind un acord foarte important este necesar să fie studiate şi discutate toate aspectele, urmărindu-se, între altele, îmbunătăţirea activităţilor şi a relaţiilor economice, ceea ce necesită timp.

Florica Chiriţă, director general al CCIA Timiş, a remarcat importanţa Parteneriatului, care va aduce eliminarea unor bariere comerciale ce vor veni în sprijinul IMM-urilor. 'În primul rând, trebuie să ţinem cont că dacă eliminăm barierele comerciale, cu siguranţă IMM-urile vor avea de câştigat. Taxele vamale înseamnă foarte mult pentru o firmă, pentru a importa sau exporta mărfuri din UE. Avem relaţii cu SUA, în momentul acesta exportul este dublu faţă de importul din SUA. În judeţul Timiş, firmele americane care au învestit sunt ca număr pe locul şase, dar cu un capital social ce-i clasează pe primul loc. Înseamnă că se poate şi că dacă dispar barierele acestea, va fi mai bine pentru IMM-uri', a declarat Chiriţă.

Judeţul Timişul exportă peste Ocean preponderent produse ale industriei auto şi textile şi importă piese şi componente auto.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!