Studiu: Carnea roşie trebuie consumată cu cartofi reci pentru reducerea riscului de cancer la colon

on . . Accesări: 1513

 

 

 

Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Flinders (Australia), consumul excesiv de carne roşie duce la un risc crescut de cancer la colon, dar şi o serie de alimente pot scădea acest efect.

Prima recomandare a oamenilor de ştiinţă este reducerea cantităţii de carne roşie consumată la 300 g pe săptămână şi oricum nu mai mult de 500 g, preferabil înlăturându-se grăsimea înainte de preparare. 

 

Carnea roşie ar trebui însoţită de alimente bogate în fibre şi în amidon rezistent. Amidonul are particularitatea că nu este (pre)digerat de stomac şi intestinul subţire, ajungând intact în intestinul gros, unde produce substanţe benefice numite acizi graşi cu lanţ scurt. Echipa australiană a desfăşurat un studiu pe voluntari adulţi şi a demonstrat că amidonul rezistent contracarează apariţia substanţelor nefaste legate de carnea roşie. 

Printre alimentele recomandabile se numără leguminoasele (îndeosebi fasolea, năutul şi lintea), seminţele integrale (grâul, porumbul, orezul), bananele mai curând verzi, precum şi cartofii fierţi şi răciţi. Acest lucru nu înseamnă totuşi că pot fi consumate cantităţi mari de carne roşie, ci numai că aporturile regulate în amidon rezistent - şi în fibre - pot avea un efect protector faţă de cancerul colorectal.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!