Suceava: Două medalii de aur pentru cercetătorii Universităţii ''Ştefan cel Mare'', la INVENTIKA – 2014

on . . Accesări: 718

 

 

 

Prorectorul USV, Ştefan Purici, a anunţat că echipă de cercetători de la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava (USV) a câştigat două medalii de aur la Salonul INVENTIKA de la Bucureşti, pentru invenţia "Sistemul senzorial pentru tomografia fotoacustică".

Între 15 octombrie şi 18 octombrie 2014, un colectiv de inventatori de la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul USV a participat la Salonul de invenţii şi inovaţii INVENTIKA - 2014 şi la Salonul Cercetării Româneşti, ambele organizate în cadrul Târgului Tehnic Internaţional Bucureşti TIB-2014 sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN). 

 

În cadrul Salonului de invenţii şi inovaţii, cercetătorii suceveni au expus opt invenţii, iar la Salonul cercetării au prezentat zece direcţii de cercetare. La ambele saloane realizările colectivului au fost însoţite de prezentări practice sub formă de standuri. Exponatele au fost vizitate de ministrul delegat Mihnea Costoiu. 

În urma evaluării invenţiilor de către juriul internaţional, colectivul de inventatori suceveni a obţinut cel mai mare succes de până acum la asemenea saloane, respectiv două medalii de aur, una oferită de organizatorii salonului, iar cealaltă oferită în plenul şedinţei de închidere a salonului de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru participarea la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii "PRO INVENT - 2014". Ambele medalii de aur au fost acordate invenţiei intitulate "Sistem senzorial pentru tomografia fotoacustică". 

Totodată, cinci invenţii au fost medaliate cu argint: "Spectromicroscop modular complex", "Sistem spectromicroscopic pentru volume reduse de probă", "Biosenzor portabil pentru glucoză şi colesterol", "Tablou pentru ecranarea electromagnetică a încăperilor" şi "Detector de radiaţii electromagnetice de joasă frecvenţă şi procedeu de obţinere a acestuia". Invenţia "Dispozitiv pentru determinarea anizotropiei produselor alimentare" a obţinut medalia de bronz. 

În urma evaluării celor peste 130 de invenţii prezentate la Salonul INVENTIKA - 2014, s-au acordat 30 medalii de aur, 35 de argint şi 10 de bronz, premii speciale şi diplome de excelenţă. Au fost premiate invenţii din diverse domenii, precum mecanică, metalurgie, hidrotehnică, mijloace de comunicare, chimie, biologie, medicină.

''Constatăm cu satisfacţie că şcoala suceveană de inventică, reprezentată la această manifestare de colectivul coordonat de prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt, a înregistrat un succes notabil, confirmând potenţialul inovativ al cercetărilor efectuate în cadrul Universităţii 'Ştefan cel Mare' din Suceava'', a spus Ştefan Purici.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!