Activităţile fizice de trei ori pe săptămână reduc semnificativ riscul de depresie

on . . Accesări: 1558

 

 

 

Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la University College din Londra, activitatea fizică efectuată de trei ori pe săptămână reduce riscul de a dezvolta depresie, cu circa 16 %, iar fiecare săptămână în plus de activitate fizică reduce acest risc. 

Într-un studiu realizat ca parte a unei cercetări de sănătate publică, oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au studiat relaţia dintre depresie şi activităţile fizice şi modalităţile de a îmbunătăţi atât sănătatea mentală, cât şi cea fizică. 

 

"Presupunând că asocierea este cauzală, timpul liber dedicat activităţii fizice are un efect de protecţie împotriva depresiei", a declarat Snehal Pinto Pereira de la Institutul pentru Sănătatea Copilului de la University College din Londra, citat de Reuters. "În cazul în care un adult între douăzeci şi patruzeci de ani, care nu face de regulă activităţi fizice, devine activ de trei ori pe săptămână, el ar reduce riscul de depresie cu aproximativ 16 la suta", a indicat sursa citată. 

Depresia este una dintre cele mai comune forme de boală mentală, care afectează peste 350 de milioane de oameni din întreaga lume şi este clasată pe primul loc între cauzele de handicap la nivel global de către Organizaţia Mondială a Sănătăţi. Tratamentul pentru depresie implică, de obicei, medicamente şi psihoterapie sau o combinaţie a celor două. Cu toate acestea, mulţi pacienţi nu reuşesc să se simtă mai bine şi înregistrează o recidivare a bolii. 

Echipa condusă de Pereira a urmărit 11.135 de oameni născuţi în anul 1958 până la la vârsta de 50 de ani, înregistrându-le la intervale regulate simptomele depresive şi nivelurile de activitate fizică la vârsta adultă. 

Rezultatele au arătat că persoanele care şi-au crescut săptămânal activitatea lor fizică au raportat mai puţine simptome depresive şi că cei cu mai multe simptome depresive au fost mai puţin activi, mai ales la vârsta tânără. De asemenea, fiecare sesiune de activitate săptămânală suplimentară reduce cotele de depresie cu 6 la suta, susţin cercetătorii. 

Oamenii de ştiinţă au remarcat că legătură dintre activitatea fizică şi simptomele depresive a fost observată la întreaga populaţie şi nu doar la cei cu risc ridicat de depresie clinică. Studiul a relevat şi că persoanele care au raportat mai multe simptome depresive, la vârsta de 23 de ani, au fost mai puţin active fizic, dar această relaţie s-a atenuat odată cu înaintarea în vârstă. 

Chris Power, profesor de epidemiologie şi sănătate publică la UCL, care a lucrat la acest studiu, a spus că această cercetare a dat mai multă greutate dovezilor existente, sugerând că activitatea fizică ar putea fi folosită ca tratament împotriva depresiei şi pentru îmbunătăţirea sănătăţii fizice. 

"Dacă toată lumea ar realiza o activitate fizică, de cel puţin trei ori pe săptămână, am putea asista la o scădere a riscului de depresie (...) inclusiv pentru reducerea obezităţii, a bolilor de inimă şi a riscului de diabet zaharat", a subliniat sursa citată.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!