Galaţi: Spitalul Judeţean de Urgenţă va avea accelerator liniar de particule

on . . Accesări: 659

 

 

 

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" va fi dotat în viitorul apropiat cu un accelerator liniar de particule.

Potrivit acestuia, aparatul va fi achiziţionat dintr-un împrumut făcut de Guvern de la Banca Mondială, împrumut din care vor fi dotate, în ţară, până la 13 centre de radioterapie pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer. 

 

Nicolae Bănicioiu a precizat că centrele de radioterapie nu vor fi exclusiv amenajate în instituţiile sanitare de stat, ci şi în clinicile private, ce vor funcţiona similar clinicilor private de dializă, în care serviciile sunt decontate de stat. Deja două astfel de clinici private de radioterapie au fost înfiinţate la Sibiu şi Cluj, a afirmat Nicolae Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a spus că, în prezent, în zona Moldovei doar Iaşi beneficiază de trei aparate de radioterapie, la care vin la tratament pacienţi din toate judeţele limitrofe. El a precizat că Ministerul Sănătăţii a aprobat, în premieră, şi decontarea drumului pacienţilor cu stare financiară precară, oameni care fără un ajutor financiar de stat ar fi trebuit să întrerupă tratamentul, neavând bani să ajungă până la Iaşi.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!