Studiu: Scuturarea violentă a capului, risc serios pentru creier

on . . Accesări: 677

 

 

 

Potrivit unui articol publicat în revista Lancet, scuturarea violentă a capului ("headbanging") reprezintă un risc serios creier, astfel că unele dansuri ritmate însoţite de mişcări ample ale capului, pot avea consecinţe asupra sănătăţii.

Amatorii de heavy metal sunt mari amatori de astfel de mişcări, amplificate de obicei de lungimea părului. Dr Anne Teyssedou de la Le Quotidien du Médecin menţionează cazul unui pacient german de 50 de ani prezentat recent într-o revistă medicală. 

 

Bărbatul a fost internat într-o secţie de neurochirurgie, acuzând de două săptămâni dureri violente de cap. Nu avusese recent niciun traumatism cranian, dar dăduse din cap cu forţă cu o lună în urmă, la un concert al grupului britanic Motorhead (legendă heavy metal). Examenele biologice nu au arătat nimic anormal, dar scanerul cerebral a pus în evidenţă un hematom subdural (răspândire a sângelui în meninge) apărut probabil în urma ruperii unor vase mici. De fapt o hemoragie cu comprimarea creierului. A fost necesară drenarea zonei şi, după opt zile, durerile au încetat. Două luni mai târziu, totul a reintrat în normal. 

Dr Teyssedou arată că, deşi 'headbanging'-ul nu pune nicio problemă majorităţii celor care dau din cap violent în ritmul muzicii, el poate avea, în cazuri excepţionale, consecinţe foarte grave, ca hemoragia cerebrală.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!