Bănicioiu: Este nevoie de o abordare intersectorială în ceea ce priveşte problema copiilor abuzaţi

on . . Accesări: 1713

Problema copiilor abuzaţi din România impus măsuri pe care România "a început să le ia", dar care necesită încă discuţii intersectoriale, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. 

Potrivit ministrului, multe dintre amendamentele propuse de-a lungul timpului cu privire la copiii abuzaţi au fost cuprinse în pachetul de servicii medicale de bază. 

 

"Îmi aduc aminte de amendamentele pe care le propuneaţi în urmă cu un an, o parte dintre ele în momentul introducerii pachetului de servicii medicale de bază au fost incluse. A fost doar un prim pas, urmează şi alţi paşi. Ştiu că veţi discuta aici despre formarea profesională, despre instruirea medicilor, asistenţilor medicali, studenţilor la medicină şi pedagogilor cu privire la identificarea formelor de abuz în cabinete, grădiniţe şi şcoli. Cred că de fapt asta este esenţial şi de fapt aici ar trebui să ne focusăm în strădania noastră şi, în momentul în care reuşim să facem o strategie specială pe acest subiect, sigur că vom putea ajunge chiar la eradicarea formelor de abuz asupra copilului. De asemenea, colaborarea serviciilor care se ocupă de copii - educaţie, sănătate, asistenţă socială, sistem juridic şi poliţie - este esenţială", a spus ministrul, prezent la o conferinţă despre abuzul asupra copiilor.

Bănicioiu a adăugat că ar fi necesar un program de monitorizare pe această problematică. 

"M-am uitat şi pe statisticile care mi le-aţi prezentat, sunt adevărate întru totul. Între 30 şi 60% dintre părinţii abuzivi care au fost abuzaţi în copilărie recunosc că au abuzat sau sunt tentaţi să facă astfel de lucruri, ceea ce spune foarte mult, ceea ce înseamnă enorm de mult în pregătirea şi educarea unui copil. Cred că trebuie să fim mult mai vigilenţi. Program de monitorizare complet asupra celor mici - şi asta este una dintre intenţiile noastre", a afirmat demnitarul.

La rândul său, decanul Facultăţii de Medicină a UMF "Carol Davila", Doina Pleşca, a spus că de-a lungul carierei s-a confruntat cu multe situaţii de abuz la copii.

"Nu mă refer strict la abuzul fizic, care este cel mai la îndemână, dar şi la ceea ce înseamnă abuzul prin ignoranţă, prin utilizarea de droguri sau substanţe nocive copilului. Este foarte important ca românii să pună un accent asupra rolului pe care societatea îl are, pe care comunitatea îl are şi în primul rând să intensificăm programele educaţionale care vizează familiile. Noi, în calitatea de profesionişti, trebuie să fim destul de atenţi, de precauţi şi să nu ne localizăm activitatea strict asupra stării de sănătate fizică a copilului, ci şi asupra stării de sănătate psihică", a subliniat decanul.

Prezentă la conferinţă, dr. Gabriela Paleru, de la Ambasada SUA, a prezentat câteva date statistice rezultate din urma unui studiu realizat de World Vision România în anul 2014, care arată că drepturile copilului sunt în continuare puţin cunoscute şi mai ales puţin exercitate de adulţii din mediul rural.

Astfel, arată studiul, doar un sfert dintre adulţii din mediul rural ştiu unde să se adreseze şi cui să raporteze un eventual abuz pe care l-ar observa asupra unui copil. 

"16% dintre părinţi afirmă că uneori este bine să îţi baţi copilul pentru a-l educa. 15% dintre părinţi abuzează emoţional sau umilesc copii ca măsură disciplinară. În România este nevoie de o abordare sistematică şi integrată a acestei probleme. Acestei probleme nu îi poate face faţă numai un medic sau un asistent medical. Părintele are un rol important, asistenţa socială, educaţia - cu toţii trebuie să îşi dea mâna şi să găsească o soluţie integrată", a declarat dr. Gabriela Paleru.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!