Circa 113 milioane de medicamente contrafăcute au fost confiscate în 14 ţări africane

on . . Accesări: 2920

 

 

 

OMD (Organizaţia Mondială a Vămilor) anunţat că aproximativ 113 milioane de medicamente contrafăcute au fost confiscate în urma unei operaţiuni vamale desfăşurate la sfârşitul lunii mai-începutul luinii iunie în 14 ţări africane.

Denumită 'Biyela 2' ('încercuire' în zulu), operaţiunea a fost desfăşurată de administraţiile vamale ale ţărilor vizate în principalele porturi maritime din estul, vestul şi sudul Africii.

 

În zece zile, circa 113 milioane de produse farmaceutice ilicite şi potenţial periculoase au fost interceptate de vameşi, în principal în Benin, Tanzania şi Republica Democrată Congo (RDC). 'Majoritatea încărcăturilor proveneau din China şi din India', potrivit OMD.

Peste jumătate din medicamentele confiscate sunt legate de tratamente de primă necesitate (analgezice, antiinflamatoare, antibiotice). O altă parte importantă vizează tratamente de fond, precum cele pentru combaterea tuberculozei (17%).

Pentru prima dată, a fost detectat şi un trafic semnificativ de produse veterinare ilicite: peste un milion de produse injectabile în Benin, peste un milion de comprimate şi fiole în Mozambic şi peste 100.000 de produse injectabile în Togo. Extinderea catalogului de produse ilicite, imitaţii de bună 'calitate' sau tehnici de fraudă din ce în ce mai elaborate: sunt elemente ce subliniază 'progresia continuă' a traficului de medicamente contrafăcute, notează OMD.

'Numărul de interceptări realizate cu ocazia acestei operaţiuni demonstrează încă o dată amploarea flagelului produselor farmaceutice ilegale şi contrafăcute din Africa. Răspunsul poate fi rezumat astfel: o cooperare consolidată', a comentat secretarul general al OMD, Kunio Mikuriya.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!