Iaşi: Studenţii medicinişti, consiliaţi profesional

on . . Accesări: 789

 

 

 

85 la sută dintre studenţi şi 88,2 la sută dintre rezidenţi sunt de părere că activităţile de consiliere şi orientare profesională sunt importante pentru alegerea specializării potrivite şi pentru descoperirea unor alte opţiuni de carieră la finalizarea studiilor de licenţă, a anunţat conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi.

Prof.univ.dr. Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină Generală a declarat că este nevoie de consiliere profesională pentru o specializare de succes a viitorilor medici.

Conform unui studiu privind nevoile de orientare şi consiliere profesională a studenţilor la medicină, deşi puţin mai mult de jumătate dintre studenţi nu au apelat la servicii de consiliere şi orientare profesională, o bună parte dintre aceştia ar apela la un astfel de sprijin pentru alegerea domeniului medical în care vor profesa. 

"Studenţii noştri sunt deja orientaţi în ceea ce priveşte cariera profesională. Nu au ales la întâmplare facultatea de medicină şi ştiu încă din primii ani de facultate ce vor profesa. Cu toţii îşi doresc să aibă cariere de succes. Noi nu decidem pentru aceşti tineri, ci îi consiliem. Se poate întâmpla ca după terminarea rezidenţiatului să constate că nu sunt compatibili cu acea specializare. De aceea derulăm un proiect ce vizează consilierea studenţilor şi rezidenţilor. Acum 20 de ani, era mai simplu deoarece erau doar câteva specializări medicale, în prezent sunt peste 34 numai în medicina generală", a spus Doina Azoicăi. 

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a declarat la rândul său că studenţii vor fi consiliaţi de cinci medici, cadre universitare, care activează în domeniul cardiologie, oncologie pediatrică, neurochirurgie, dializă-nefrologie şi terapie intensivă. Celor cinci medici care vor îndeplini rolul de mentor li se vor alătura şi alţi profesionişti din domeniul medical dornici să împărtăşească din experienţa acumulată. 

Din studiul privind nevoile de orientare şi consiliere profesională a studenţilor la medicină, realizat în perioada iunie - august 2014, reiese că 64% dintre studenţi consideră că nu au suficiente informaţii despre specificul specialităţilor medicale pentru a putea face o alegere potrivită, 34% consideră că sunt suficienţi informaţi, iar 2%, că au timp suficient să se informeze şi să cunoască specificul tuturor specialităţilor medicale. 

În privinţa surselor de informare în privinţa alegerii specialităţii, 47,1% din studenţi preferă medicii rezidenţi, 44.5% profesorii, 21.9% colegii iar 6,1% mass media, alte surse de informare fiind părinţii care sunt de profesie medici sau rude care lucrează în domeniul medical, internetul şi site-ul universităţii. 

Cei mai mulţi studenţi, în proporţie de 40%, îşi doresc să beneficieze de consiliere individuală, faţă în faţă, 15,5% de consiliere de grup şi doar 7,1% dintre respondenţi consideră că procesul online de consiliere pe o platformă specializată poate avea efecte benefice.

"Rezultatele acestui studiu confirmă premisa de la care am pornit acest proiect şi anume nevoia reală a studenţilor la medicină de a fi consiliaţi şi orientaţi profesional în vederea alegerii specialităţii. Studenţii medicinişti ştiu foarte bine că au nevoie de mai multe informaţii în ceea ce priveşte specificul specializării, doresc să afle mai multe de la specialişti în cadrul work-shopurilor şi au nevoie de consiliere. Într-un context dificil, în care constatăm o puternică demotivare a viitorilor medici de a profesa în România, noi ne propunem ca, dincolo de pregătirea de specialitate, să le arătăm studenţilor ce înseamnă locul de muncă, ce particularităţi are şi să îi ajutăm să afle ce li s-ar potrivi cel mai bine", a mai declarat Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină Generală, managerul proiectului "Consiliere profesională în specializările medicale pentru o specializare de succes".

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!