Timiş: Linia automată de analize medicale de la Spitalul Judeţean, unică în ţară, a intrat în funcţiune

on . . Accesări: 887

 

 

 

O linie automată de analize ultraperfomantă, unică în ţară, a fost pusă în funcţiune la Spitalul Judeţean Timişoara, care poate realiza până la patru sute de tipuri de analize pe oră şi poate stoca zece mii de probe, preţul analizelor fiind la jumătatea celor care se practică în restul laboratoarelor.

Linia a fost achiziţionată de Ministerul Sănătăţii cu peste un milion de euro, în urmă cu doi ani, dar până acum nu s-a găsit un spaţiu pentru instalare.

 

'Încercăm să creăm un centru pilot de analize la Spitalul Judeţean Timişoara. Avem nevoie de sprijinul şi de colaborarea celorlalte spitale din municipiu şi din judeţ pentru a aduce un număr cât mai mare de analize şi pentru ca aparatul să funcţioneze la capacitate maximă. Am discutat în acest sens cu Direcţia de Sănătate Publică şi cu Ministerul Sănătăţii', a declarat, miercuri, prof. univ. dr. Marius Craina, directorul Spitalului Judeţean Timişoara.

Linia de laboratoare este formată din cinci analizoare, trei de biochimie şi două de imunologie. Eprubetele cu probele recoltate de la pacienţi nu mai sunt atinse de operatori din momentul în care au intrat în circuitul laboratorului, iar după ce sunt prelucrate sunt stocate într-un spaţiu special în care sunt conservate o perioadă.

Pentru că totul este automatizat, se poate reduce numărul de personal, care va avea ca rezultat creşterea competitivităţii şi scăderea în timp a costurilor pentru realizarea analizelor medicale.

'Performanţa este asigurată, iar costurile pe care Spitalul Judeţean le aplică, le percepe pacienţilor (...) sunt incomparabil mai mici şi pot fi verificate pe orice site, pe orice fel de hârtie, vizavi de celelalte laboratoare din Timişoara. Aşa am gândit, ca acest laborator să funcţioneze sub preţurile celorlalte laboratoare. Tocmai pentru că fiind de înaltă performanţă, cât mai multă lume care are nevoie de aceste analize să poată beneficia de ele la preţuri promoţionale', a adăugat Craina.

Pacienţii care nu sunt internaţi sau nu au bilet de trimitere, dar vor să facă analize, se pot adresa direct laboratorului Spitalului Judeţean Timişoara. 

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!