Studiu: Exerciţiile fizice în exces după un atac de cord cresc riscul de deces

on . . Accesări: 1107

 

 

 

Potrivit unui studiu american, exerciţiile fizice în exces după un atac de cord cresc riscul de deces, cercetarea fiind realizată în rândul supravieţuitorilor unui atac de cord, iar rezultatele nu se pot aplica la populaţia generală.

Există dovezi epidemiologice solide privind importanţa activităţii fizice regulate, ca mersul pe jos în ritm vioi sau jogging-ul, pentru a reduce riscul de deces la persoanele cu boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, care au fost victimele unui accident vascular cerebral sau suferă de diabet, relatează AFP.

 

Ghidul medical oficial din Statele Unite recomandă aproximativ 150 de minute de exerciţii pe săptămână de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos, sau 75 de minute de exerciţii fizice intense, cum ar fi alergatul, amintesc cercetătorii.

Dar când aceste recomandări au fost depăşite s-a constatat o creştere netă a mortalităţii din cauze cardiovasculare în rândul celor 2.400 de supravieţuitori ai atacului de cord, care au făcut exerciţii în mod excesiv.

'Analiza datelor din acest grup a demonstrat o creştere statistică semnificativă a riscului cardiac, atunci când nivelul exerciţiilor a fost mare', arată autorii, între care dr. Paul Thompson, cardiolog la spitalul Hartford (Connecticut, nord -est).

'Aceste rezultate sugerează că beneficiile alergatului sau mersului pe jos nu cresc nelimitat şi, dincolo de un anumit nivel, probabil 48 kilometri pe săptămână, există o creştere semnificativă a riscului', conchid cercetătorii.

În schimb, pacienţii participanţi la studiu care au alergat în fiecare săptămână mai puţin de 48 de km sau au mers pe jos mai puţin de 74 de km şi-au redus cu până la 65% riscul de mortalitate din cauze cardiace, au constatat ei. 

'O extrapolare la populaţia generală a datelor acestui studiu sugerează că aproximativ un american din douăzeci face prea multe exerciţii fizice', spune dr. James O'Keefe, de la Institutul inimii Mid America din Kansas City (Missouri, centru), într-un editorial publicat în revista Clinica Mayo Proceedings, scris împreună cu alţi doi cercetători.

În schimb, 10 din 20 de americani nu fac nivelul minim recomandat de exerciţii moderate, de cel puţin 150 de minute pe săptămână. 

În opinia dr. Carl Lavie, cardiolog la Institutul Inimii John Ochsner din New Orleans (Louisiana, sud), pacienţii cu boli cardiovasculare ar trebui să facă 30-40 de minute de exerciţii aproape în fiecare zi, dar nu mai mult de o oră. 

Pe de altă parte, o analiză publicată marţi în aceeaşi revista medicală, realizată în Spania cu implicarea a peste 42.000 de atleţi profesionişti, dintre care 707 femei, arată că acest grup are o viaţă mai lungă decât media populaţiei. 

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!