Studiu: Doi americani din cinci vor dezvolta diabet în timpul vieţii

on . . Accesări: 1490

 

 

 

Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Centrul de control şi prevenire a îmbolnăvirilor din Atlanta, aproximativ 40% din populaţia adultă din SUA, adică doi din cinci americani, va dezvolta în timpul vieţii, cel mai frecvent, un tip de diabet de tip 2.

Situaţia este şi mai gravă pentru unele comunităţi cum este cea hispanică (bărbaţi şi femei) sau pentru femeile de culoare, cu un risc de a dezvolta boala de peste 50%. 

 

Cercetătorii au studiat certificatele de deces a 600.000 de adulţi din perioada 1985-2011 şi au realizat interviuri în rândul populaţiei constatând că, între 1985 şi 1989, americanii în vârstă de 20 de ani prezentau un risc de 20% pentru bărbaţi de a dezvolta diabet în timpul vieţii şi de 27% pentru femei, între 2000-2011 acest risc crescând la 40% pentru bărbaţi şi la 39% pentru femei. 

Cercetătorii au descoperit că, în intervalul menţionat, procentul celor care trăiesc cu diabet a crescut cu 156% la bărbaţi şi cu 70% la femei. 

"Această creştere semnificativă a fost determinată de focarul de diabet de la sfârşitul anilor '80, precum şi de prelungirea speranţei de viaţă a populaţiei în general", a declarat dr. Edward Gregg, autorul principal al studiului, citat de AFP. 

Diabetul de tip 2, a cărui frecvenţă creşte odată cu vârsta, este o boală legată în primul rând de stilul de viaţă şi de obezitate, potrivit specialiştilor. 

"Tendinţele observate de Gregg şi colegii săi sunt probabil similare în întreaga lume dezvoltată, unde cazurile de diabet zaharat au crescut foarte mult în ultimele două decenii", a declarat la rândul său dr. Lorena Lipscombe din Toronto, care susţine că sunt necesare măsuri de prevenire atât la locul de muncă, la şcoală, cât şi acasă, mai scrie AFP. 

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!