Bacău: Dispensar comunal construit în mai puţin de două săptămâni de către 25 de voluntari olandezi

on . . Accesări: 840

 

 

 

Începând de miercuri, 13 august, a fost deschis un dispensar medical, ridicat în mai puţin de două săptămâni, de către un grup de 25 de voluntari olandezi ai organizaţiei "Werkgroep Zegveld", care s-au implicat în proiect la iniţiativa Asociaţiei de caritate "Betania" din Bacău şi în parteneriat cu primăria Motoşeni.

Valoarea lucrărilor s-a ridicat la peste 60.000 de euro.

 

Corneliu Ghelase Armencea, primarul comunei Motoşeni, a declarat pentru AGERPRES că ,,ridicarea acestei construcţii nu reprezintă doar rezolvarea unei necesităţi stringente a localităţii, dar şi o lecţie pentru comunitatea locală" prin faptul că "voluntarii străini au muncit fără să aştepte nimic în schimb". El a precizat, în context, că ,,autorităţi şi locuitori din zonă au avut ce învăţa dintr-un asemenea exemplu de solidaritate etalat de olandezi'.

"Tinerii mei conaţionali, elevi şi studenţi, au lăsat distracţiile verii pentru a munci la Motoşeni, în folosul unei comunităţi pe care nu o cunosc, dar care avea nevoie de un punct medical modern, la care să aibă acces fiecare locuitor din această zonă săracă a judeţului Bacău", a declarat, pentru AGERPRES, Andre Muit , preşedintele Asociaţiei Betania.

Potrivit acestuia, proiectul unui asemenea obiectiv social a fost lansat în primăvară ca urmare a faptului că în acea parte a judeţului Bacău nu exista un dispensar medical, iar oamenii erau nevoiţi să meargă în alte localităţi pentru a se îngriji de sănătate.

,,Împreună cu primăria am organizat venirea conaţionalilor mei, care, iată, decişi să nu irosească nici un moment favorabil de lucru, chiar în ciuda caniculei, au finalizat nesperat de repede dispensarul. Între timp, ne-am ocupat împreună cu autorităţile locale şi o serie de sponsori de dotarea acestuia, conform reglementărilor legale în domeniu din România, cu mobilier şi instrumentar medical. În noua clădire va funcţiona, pentru prima dată în Motoşeni, şi un cabinet stomatologic", a mai precizat Andre Muit..

Cetăţean de origine olandeză ce a îndrăgit meleagurile băcăuane, Andre Muit, rezident în Bacău de mai bine de 20 de ani, a fost "motorul" şi altor iniţiative menite a contribui la îmbunătăţirea asistenţei medicale în cea mai săracă zonă a judeţului Bacău.

Proiectul finalizat face parte, de altfel, din Programul "Investiţii în sănătate", secţiunea "Renovări şi construcţii de dispensare medicale rurale", susţinut de 11 ani de Asociaţia ,,Betania", cu sprijinul a mai bine de 250 de voluntari veniţi din ,,Ţara lalelelor". Aceştia au contribuit la ridicarea unor asemenea obiective medicale în comunele Gura Văii şi Racova, în 2002, Huruieşti - 2004, Izvorul Berheciului - 2008, Găiceana - 2009 şi Coloneşti - 2012. 

Voluntari din Olanda au mai sprijinit Asociaţia ,,Betania" de-a lungul timpului şi la construcţia de şcoli şi grădiniţe în mediul rural, prin Programul "Investiţii în educaţie", iniţiat tot de organizaţia de caritate băcăuană, între acestea aflându-se grădiniţa de la Sărata, inaugurată în anul 2001, şcolile generale cu clasele I-VIII de la Valea Şoşii, din comuna Poduri, în 2004, din satul Turluianu, comuna Bereşti-Tazlău în 2006, atelierele-şcoală din cadrul Colegiului Naţional "Anghel Saligny" din Bacău şi Liceul din Podu Turcului, precum şi Centrul Multifuncţional Educaţional Bacău, în urmă cu trei ani.

În cei aproape 20 de ani de la înfiinţare, Asociaţia de caritate ,,Betania" a realizat în judeţul Bacău investiţii în domeniile medical şi educaţional, unele constituindu-se, la vremea finalizării proiectelor, în premiere pentru România. Valoarea acestora se ridică la peste 19 milioane de euro, sumele pentru finanţarea lucrărilor şi dotări fiind donate, în cvasitotalitate, de sponsori olandezi.

Sursa imagine: bacau.net

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!