Cehia, dispusă să primească pacienţi infestaţi cu virusul Ebola din străinătate

on . . Accesări: 1518

 

 

 

Agenţia cehă de presă CTK a relatat că există un centru special de protecţie biologică, situat lângă Ministerul ceh al Apărării, dispus să primească persoane infestate cu virusul mortal Ebola, inclusiv din străinătate.

' În cazul apariţiei pacienţilor cu suspiciuni de virus Ebola, suntem gata să-i repartizăm în centrul special de protecţie biologică al Ministerului Apărării în oraşul Techonin', a declarat şeful Departamentului de protecţie biologică, Michal Kroca. 

 

Centrul din Techonin a fost creat special pentru pacienţii cu boli grave. În mod normal, el este conceput pentru 28 de persoane, dar în caz de necesitate poate fi extins la 100 de pacienţi, inclusiv din străinătate. Personalul medical, care dispune de o pregătire specială, este format din 30 de persoane. 

Acest centru a fost modernizat între 2002- 2006, la costuri extrem de mari, dar până acum aici s-au aflat în carantină doat militarii cehi atunci când se întorceau din misiuni în străinătate.

Centrul este dotat cu surse alternative de energie, are heliport, iar toate deşeurile sunt incinerate într-un cuptor special. De fapt, facilitatea a fost creată în perioada Pactului de la Varşovia ca un fel de centru de cercetare şi de protecţie împotriva războiului biologic la începutul anilor 1970. După atacurile teroriste din SUA de la 11 septembrie 2001, centrul a fost modernizat pentru 1,8 miliarde de coroane.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut febra hemoragică Ebola - un virus pentru prima dată identificat în 1976 - drept o ameninţare pe plan internaţional, cu peste 1.000 de morţi şi 2.000 de contaminaţi până în prezent. Cele mai multe victime provin din Guineea, Liberia şi Sierra Leone. Autorităţile din ultimele două state au declarat stare de urgenţă în ţările lor.

Şefa OMS, Margaret Chan, a declarat că ţările afectate de epidemia de Ebola nu sunt în măsură să facă faţă pe cont propriu acesteia ca urmare a anvergurii şi a complexităţii situaţiei şi a cerut comunităţii internaţionale să le ofere ajutor.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!