Care este cea mai bună oră pentru a face sport?

on . . Accesări: 1053

 

 

 

Ziarul spaniol "El Pais" scrie că cea mai bună oră pentru practicarea sportului depinde de mai mulţi factori, printre care scopul în care se face exerciţiul fizic.

Dacă se urmăreşte creşterea masei musculare, sunt de preferat antrenamentele de dimineaţă (înainte de prânz) sau la ultima oră a serii, hormonii contribuind în aceste intervale la atingerea obiectivului propus. 

 

În cazul în care se doreşte arderea de grăsimi, este recomandat să se facă mişcare seara, când metabolismul devine mai lent. Exerciţiile vor determina o accelerare a metabolismului, iar consumul de calorii se va realiza la un nivel mai ridicat decât dimineaţa chiar şi după ce se încheie activitatea sportivă. 

Cei care urmăresc să obţină rezistenţă aerobică - efort de scurtă durată la o intensitate mare -, precum şi flexibilitate, viteză şi forţă este bine să opteze pentru exerciţii fizice seara, începând de la ora 18.00, şi chiar înainte de căderea nopţii. 

Dimineaţa, temperatura corporală este mai scăzută, fluxul sanguin fiind mai redus. Odată cu trecerea orelor, temperatura organismului creşte, ceea ce duce la o sporire a randamentului fizic şi la o diminuare a riscului de lezionare, muşchii fiind încălziţi şi mai flexibili.

Activitatea fizică de dimineaţă dă tonus pentru restul zilei, dar necesită o încălzire mai lungă întrucât corpul a fost inactiv multe ore în timpul somnului de noapte.

Sportul practicat după-amiaza contribuie la eliberarea stresului acumulat în cursul zilei, dar trebuie să se ţină cont şi de faptul că organismul este mai obosit după programul de lucru. 

Seara, adrenalina generată de efortul fizic ar putea produce insomnii, corpul având nevoie de o anumită perioadă pentru a-şi redobândi calmul necesar somnului. Iar dacă antrenamentul are loc în aer liber, lipsa de vizibilitate poate provoca nesiguranţă. 

Creşterea randamentului sportiv în funcţie de momentul zilei este însă minimă (în jur de 0,8 % potrivit unor studii), aşa încât autorul articolului recomandă exerciţii fizice programate în funcţie de activităţile profesionale, de familie şi de timpul liber al fiecăruia.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!