Clinica de Neurologie II a SCJU Târgu Mureş a introdus o nouă terapie în boala Parkinson

on . . Accesări: 2106

 

 

 

A fost introdusă terapia cu gel Duodopa pentru boala Parkinson şi în Clinica de Neurologie II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, condusă de conf. dr. Szatmari Szabolcs. 

"Duodopa este un gel pentru administrare intestinală continuă indicat în cazul pacienţilor aflaţi într-un stadiu avansat al bolii Parkinson, în care simptomele nu mai răspund la medicaţia obişnuită sau apar complicaţii legate de tratament.

Gelul se administrează cu ajutorul unui dispozitiv special de pompare direct în duoden sau în porţiunea superioară a jejunului printr-un tub permanent montat prin gastrostomie endoscopică percutană. Acest tub este format dintr-un tub extern transabdominal şi altul intern intestinal. Montarea pompei se face printr-o intervenţie chirurgicală realizată de către o echipă multidisciplinară formată din neurologi, gastroenterologi şi chirurgi", a precizat miercuri Biroul de presă al SCJU Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, prin utilizarea noii variante terapeutice de către pacienţii aflaţi într-un stadiu avansat al bolii, simptomele bolii Parkinson se reduc, pacientul putând mai bine gestiona activităţile zilnice. SCJU Târgu Mureş a mai arătat că dozele administrate se stabilesc iniţial în Clinica de Neurologie de către medicul specialist, ulterior pacientul este instruit cum să folosească sistemul şi este rechemat la control periodic sau la nevoie.

"Boala Parkinson este o boală cronică, progresivă a sistemului nervos central. Aceasta reprezintă rezultatul direct al pierderii de neuroni dintr-o zonă a creierului denumită substanţă neagră, în care celulele produc dopamina, un mesager chimic responsabil de transmiterea de semnale în interiorul creierului. Dopamina permite funcţionarea uşoara şi coordonată a muşchilor din corp şi efectuarea mişcărilor. Pe măsura ce simptomele bolii se agravează, persoanele cu această boală pot avea probleme de mers, vorbire sau în efectuarea unor activităţi simple. Adesea, persoanele se izolează la domiciliu din cauza simptomelor imprevizibile, ceea ce duce la scăderea calităţii vieţii. Duodopa este un tratament care redă independenţa pacienţilor cu boala Parkinson în stadiu avansat, întrucât ajută la controlul simptomelor, diskineziei (mişcărilor involuntare) şi fluctuaţiilor motorii din cursul bolii", se mai arată în comunicatul SCJU Târgu Mureş. 

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!