Un regim alimentar bogat în sare dublează riscurile cardiace pentru diabetici

on . . Accesări: 616

 

 

 

Potrivit unui studiu japonez, un regim alimentar bogat în sare poate duce la dublarea riscurilor cardiace pentru diabetici.

Este cunoscut faptul că prea multă sare în alimente poate provoca creşterea tensiunii arteriale, ceea ce reprezintă un factor major de risc pentru apariţia unor boli cardiovasculare.

Pentru a urmări efectul sării asupra persoanelor care suferă de diabet, cercetătorii niponi au realizat un studiu bazat pe 1.600 de diabetici cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani. Participanţii la studiu au răspuns unui set de întrebări cu privire la regimul lor alimentar şi cantitatea de sare pe care o consumă. Evoluţia stării lor de sănătate a fost urmărită de medici timp de 8 ani. 

Participanţii la studiu care mâncau cel mai sărat (în medie 6 grame de sare pe zi), prezentau un risc de două ori mai ridicat de a se îmbolnăvi de o maladie cardiovasculară în cei 8 ani de studiu, prin comparaţie cu diabeticii care mâncau cel mai puţin sărat (în medie 2,8 grame de sare pe zi). Dintre cei 359 de subiecţi care consumau cea mai multă sare, 41 s-au îmbolnăvit de maladii cardiovasculare, comparativ cu 23 dintre cei 354 de subiecţi care mâncau cel mai puţin sărat din grupul de studiu.

"Pentru a reduce riscul de a suferi de o maladie cardiovasculară, persoanele care suferă de diabet de tipul 2 trebuie să-şi ţină sub control nivelul zahărului din sânge şi să fie atenţi şi la cât de multă sare consumă", conform profesorului Chika Horikawa, de la Universitatea din Prefectura Niigata, co-autor al acestui studiu.

Cercetătorii au raportat aceste rezultate şi la influenţa pe care alţi factori ai îmbolnăvirilor cardiovasculare o pot avea, aşa cum sunt consumul de alcool şi numărul de calorii din alimentaţie, conform studiului publicat în ultimul număr al revistei Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Concluziile studiului confirmă faptul că un consum moderat de sare poate preveni apariţia unor complicaţii medicale periculoase pentru bolnavii de diabet. În plus, efectele negative ale unei diete bogate în sare sunt mai accentuate la persoanele hiperglicemice.

Efectele negative ale sării asupra tensiunii arteriale şi a sănătăţii inimii au fost determinate de mult timp. Chiar şi în cazul persoanelor tinere şi cu o stare bună a sănătăţii, medicii recomandă un aport de sare de cel mult 2,3 grame pe zi. În cazul persoanelor din categoria de risc cardiovascular crescut - persoane de peste 51 de ani, hipertensivi, diabetici şi persoane cu boli renale - limita superioară este de 1,5 grame pe zi.  

În cazul populaţiei americane, consumul mediu de sare este de 3,3 grame pe zi, notează Live Science. În prezent, în SUA, peste 29 de milioane de oameni suferă de diabet, iar 86 de milioane au un nivel crescut al glicemiei în sânge.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!