Medicii apelează la termeni culinari pentru a diagnostica anumite afecţiuni

on . . Accesări: 646

 

 

 

Descrierile unor pete de pe corp în termeni culinari care se găsesc în majoritatea manualelor medicale îi ajută pe medici să identifice afecţiuni adesea necunoscute, de la semne de naştere inofensive la stări care pun vederea în pericol.

 

Dr. Ritu Lakhtakia, de la Universitatea Sultan Qaboos din Oman, a descris aceste informaţii în revista Medical Humanities. Cu ajutorul lor, faptele ştiinţifice dificile devin mai puţin anoste, iar 'înţelepciunea' biochimică mai acceptabilă, scrie BBC într-un articol publicat recent în ediţia online.

Astfel, specialiştii folosesc pentru diagnosticare termeni precum cafeaua cu lapte, cireşe, vin de Porto, sos de anşoa, brânzeturi, seminţe şi alte expresii cu sens culinar.

O boală ca neurofibromatoza, caracterizată prin creşterea de tumori necanceroase pe ţesutul nervos, este indicată, de exemplu, de petele de pe piele de culoarea cafelei cu lapte. Asemenea pete pot avea, însă, şi persoane care nu au nicio boală.

O pată roşie de forma cireşei se poate vedea în centrul ochiului, atunci când un vas se blochează în spatele acestui organ. Aceasta sugerează că artera principală care asigură circulaţia sângelui la ochi a fost blocată - situaţie de urgenţă care necesită atenţie medicală imediată. 

Petele de vin de Porto, denumite ştiinţific Nevus Flamaeus, apar frecvent pe faţă. Aceste semne relativ frecvente sunt cauzate de zone cu vase mici, anormale, de sânge şi pot varia în nuanţă de la roşu aprins la purpuriu. Aproximativ unul din 3.000 de copii se naşte cu un astfel de semn şi tratamentul cu laser poate ajuta la estomparea lui.

Bacteriile se pot dezvolta uneori în formă de ciorchine. Unele bacterii prezente adesea inofensiv pe piele, precum stafilococul auriu, se grupează în forma unui ciorchine de strugure.

Alte bacterii mai periculoase, precum cele care provoacă tuberculoza, se pot răspândi în piept ca nişte seminţe mici. Unele persoane cu tuberculoză pot dezvolta în plămâni mase de bacterii care arată ca şi consistenţă ca o brânză moale şi care în termeni medicali se numesc granuloame.

Sosul de anşoa este un termen utilizat pentru a ilustra puroiul închis la culoare în anumite abcese hepatice. Iar aşa numitele chisturi de ciocolată ajută la diagnosticarea endometriozei, când mucoasa uterului se ataşează de organe din afara acestuia. Această boală poate determina umplerea ovarelor cu un lichid de culoare închisă asemănător siropului de ciocolată.

Şi poate cea mai frecventă anomalie este 'burta de bere', termen utilizat de medici şi pacienţi pentru a descrie abdomenul proeminent care contrastează cu restul corpului.

Dr Lakhtakia foloseşte produse alimentare pentru a-i învăţa pe studenţi să recunoască bolile, folosind adesea eşantioane de nucşoară sau şofran pentru a ilustra unele dintre cele mai 'colorate' fenomene din interiorul corpului. Ea spune că substanţa extrasă din şofran seamănă cu urina pacienţilor care suferă de icter, în timp ce nucşoara ajută la reprezentarea aspectului unui ficat congestionat.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!