Japonia: A început să funcţioneze o bancă de celule stem pluripotente induse (iPS) obţinute din măsele de minte

on . . Accesări: 774

 

 

 

În Japonia a fost creată o bancă de celule stem pluripotente induse (iPS) obţinute din pulpa dentară a măselelor de minte extrase de la pacienţi, bancă ce va deservi pentru cercetări în domeniul medicinei regenerative. 

Celulele iPS au capacitatea de a genera orice tip de ţesut uman.

 

Banca genetică va fi realizată de o echipă de specialişti de la Universitatea din Gifu (centrul Japoniei), pe baza unui acord încheiat cu mai multe clinici de stomatologie, de la care vor proveni măselele. Profesorul Kenichi Tezuka, care coordonează colectivul de cercetători, a dezvoltat o metodă de obţinere a celulelor iPS conlucrând cu Shinya Yamanaka, cel care a descoperit acest tip de celule. 

Măselele vor fi analizate, iar cele al căror material genetic se va dovedi compatibil din punct de vedere imunologic cu mari părţi din populaţia Japoniei vor fi folosite pentru obţinerea de celule iPS. În acest fel, proiectul prevede crearea a opt linii de iPS care să poată fi acceptate de jumătate din populaţia ţării. Celulele obţinute vor fi predate unor universităţi şi centre ştiinţifice, inclusiv din mediul privat, pentru a face cercetări şi studii clinice. 

Se speră că primele loturi de celule iPS vor fi livrate în acest an şi vor fi folosite în tratarea unor probleme oculare, a unor leziuni ale măduvei coloanei vertebrale sau a unor afecţiuni cardiace grave. 

Shinya Yamanaka a primit premiul Nobel pentru Medicină în 2012 pentru metoda dezvoltată de el pentru crearea celulelor iPS prin reprogramarea celulelor adulte.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!