Ebola/FAO avertizează asupra riscului implicat de consumul de carne de la anumite animale sălbatice

on . . Accesări: 935

 

 

 

Sunt necesare eforturi suplimentare pentru conştientizarea populaţiei din Vestul Africii în legătură cu riscul de contaminare cu Ebola din cauza consumului de carne de la anumite animale sălbatice, a avertizat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Principalul animal la care se referă FAO, alături de câteva primate şi diferite specii de cefalopode (antilopele africane, de exemplu), este liliacul frugivor, a cărui carne este foarte apreciată în acea parte a globului, explică organizaţia.

 

'Nu spunem ca populaţia să nu mai vâneze, dar este nevoie de reguli clare', afirmă Juan Labroth, veterinar-şef al FAO, adăugând că 'virusul este distrus doar când carnea este pregătită la temperatură ridicată sau bine afumată'.

Cele mai afectate ţări, cu cel mai ridicat nivel de mortalitate înregistrat vreodată din cauza virusului Ebola, sunt Guineea, Liberia şi Sierra Leone. În colaborare cu guvernele din aceste state şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), FAO va 'pune în aplicare sisteme de monitorizare a faunei sălbatice, pentru a permite depistarea timpurie a virusului'. 

Se crede că epidemia Ebola s-ar fi declanşat în Vestul Africii prin transmiterea virusului de la animale sălbatice infectate la om, răspândindu-se apoi prin contagiere interumană. De la primul caz depistat, în decembrie 2013, în Vestul Africii s-au înregistrat până acum peste 600 de decese din cauza acestui virus, potrivit cifrelor OMS. 

Mortal în 90% din cazuri, virusul Ebola - împotriva căruia nu există încă un vaccin - provoacă disfuncţii ale mai multor organe şi hemoragii grave, transmite AFP.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!